TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Gå på upptäcktsfärd bland ångmaskiner, flygplan, bilar och motorcyklar på Danmarks Tekniske Museum. Få 20% rabatt när du reser med oss!

20% rabatt mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör, inköpt hos Forsea. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 5 pers/biljett. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter.

Rabatten kan inte kombineras med andra rabatter.  Barn under 18 år går in gratis.

Boka resa

Museum för hela familjen

Gå på upptäcktsfärd bland ångmaskiner, flygplan, bilar och motorcyklar. Titta på Danmarks första dator och världens äldsta bil som fortfarande fungerar. Upplev en värld i miniatyr med massor av modelltåg, en resa för såväl barn som vuxna.

Danmarks Tekniske Museum erbjuder en generös andel utställningar, både att titta på och interaktiva där du får vara med och testa. 

Frihet på två hjul

I utställningen "Frihet på två hjul" kan du se konstiga, roliga, coola och fåniga cyklar från de senaste 200 åren. Den äldsta är en löparcykel från år 1819 och den nyaste är en cykel från det danska herrbanelandslaget när de vann VM 2020. Utställningen ger dig nya perspektiv på en vardagsteknik som de flesta av oss tar för given i vårt vardagsliv.

Idag vet alla hur en cykel ser ut, men den dök inte bara upp av sig självt. Det behövdes en hel rad uppfinningar innan vi kom fram till den cykel vi känner idag. Det är en resa där uppfinnare hela tiden löste problemen med en ny typ av cykel. Det är en spännande resa som du kan följa i den här utställningen på Danmarks Tekniske Musuem.

Museets utställningar

Oavsett om du gillar dataspel, rymduppdrag eller farlig kunskap kommer en resa till Danmarks Tekniske Museum att vara en upplevelse för både unga och gamla. Det är gratis inträde för alla under 18 år. Nedan presenterar vi några av museets pågående utställningar. För mer info går det att läsa på Danmarks Tekniske Museums egen hemsida.

Svart energi och grönt hopp

I utställningen ’Svart energi och grönt hopp’ hänger du med på en resa genom energins historia, och får en inblick i framtidens gröna energilandskap. Utställningen berättar historien om hur kol räddade Danmarks skogar, hur elektricitet revolutionerade hemmen, och den tar dig hela vägen till hur data och streaming påverkar planetens klimat.

Utställningen ska hjälpa en på vägen att förstå hur energibehovet har vuxit och kräver att människan hittar nya lösningar. Hur kan till exempel nötskal och alger omvandlas till framtidens bränsle? Och är den moderna kärnkraften redan på god väg? ’Svart energi och grönt hopp’ tittar på några av de senaste energiteknologierna som inom en snar framtid kan hjälpa till att möta våra energibehov på ett grönare och mer hållbart sätt – till nytta för både oss och klimatet.

Gamer

Utställningen ’Gamer’ ger en inblick i en av de mest utbredda fritidsaktiviteterna bland danskar och svenskar idag, nämligen spel. Spelens fantastiska universum ger möjlighet att fördjupas i en annan värld, långt borta från vardagens trivialiteter. Samtidigt utgör spelramarna för betydande onlinegemenskaper. ’Gamer’ möjliggör också en nostalgisk tur genom gamla konsoler och ikoniska arkadmaskiner från 1970- och 1980-talen, så att du kan tävla i bland annat Space Invaders och Pac-Man. Utställningen ingår i museets permanenta utställning.

Rummet tur – retur

Det krävdes 2 miljoner hästkrafter för att skicka danska astronauten Andreas Mogensen ut i rymden. Och efter 10 viktlösa dagar vände han näsan mot marken igen i 28 000 km/h. Nu kan museets besökare följa med på rymdresor. I utställningen ’Rummet tur – retur’ kommer du väldigt nära Andreas Mogensens fascinerande rymdkapsel, som skickade honom ut i rymden som den första dansken någonsin.

Uppfinningar – skaparlust och drömmar

Utställningen ’Uppfinningar – skaparlust och drömmar’ tittar på några av de uppfinningar som har skapat den värld vi känner till idag. Vissa har radikalt förändrat hur vi har ordnat vår värld, vissa har lagt grundstenen för danska industriäventyr, medan andra aldrig blev mer än en prototyp. Gemensamt för dem alla är att de representerar en unik mänsklig rikedom och vilja att lösa utmaningar och problem.

Smartphonemania

Utställningen utforskar hur digital teknik påverkar våra liv idag. Den bygger på en vardagsteknik som idag har en enorm inverkan på de flesta människors liv, nämligen smartphonen. En teknik som många har ett hat/kärleksförhållande till. Dagens telefoner ger oss nya möjligheter att vara i kontakt med andra människor och erbjuder nya former av underhållning. Men många upplever också att vara beroende av det och har svårt att klara sig utan det.


Idag innehåller smarttelefonen många av de teknologier som har hjälpt till att forma våra liv och samhällen under 1900-talet. Det är bland annat telefonen, tv:n, radion, datorn, spelkonsolen osv. Utställningen utforskar vad det innebär när miljarder människor är uppkopplade via mobila enheter och vilka möjligheter smartphonen ger oss när det gäller hur vi uttrycker oss, söker information och underhåller oss själva.

Danmarks historia i miniaturformat

Modelljärnvägen har kommit till genom ett samarbete mellan museet och en grupp frivilliga som arbetat med modellen i tio år. Nu har de kommit så långt att de är redo att visa Danmarks industrihistoria från 1847 ända fram till 1960. Det går bland annat att se Danmarks första järnväg mellan Köpenhamn och Roskilde, Ellehammers helikoptertest, Novo Nordisks första insulinfabrik och Fords monteringsfabrik 1924.

Du får också uppleva de bästa modelltågen från museets samlingar, bland annat den berömda "Krokodilen" som Märklin producerade under mellankrigstiden. Den anses idag vara en av de finaste tågmodellerna som någonsin tillverkats och är ett eftertraktat samlarobjekt.

Museets volontärer bygger fortfarande på modellen och varje lördag har de öppet i verkstaden så intresserade kan komma och se arbetets framsteg.

Luft under vingarna

Utställningen berättar den fantastiska historien om uppfinningen av en ny teknik och om genombrottet från de första myterna och drömmarna om att flyga till att reguljärflyg blev verklighet under mellankrigstiden. Idag uppfattar vi flyget som en självklar del av vår vardag.

1910 var det helt annorlunda. På den tiden var flygandet nytt och spännande och danskarna tittade med intresse på när unga våghalsar riskerade sina liv i tunna flygplan av trä och canvas och med en mer eller mindre instabil motor. Tidningarna beskrev hur högt och långt de flög, och jublet var stort när Alfred Nervø var först med att flyga över Köpenhamn och Robert Svendsen tog resan över Öresund sommaren 1910. Likaså var sorgen tre år senare, när en krasch kostade en dansk pilot livet.

J.C.H. Ellehammer

Jacob Christian Hansen Ellehammer (1871–1946) är Danmarks mest kända uppfinnare. Han skaffade 59 danska patent och arbetade med olika saker som till exempel flyg, motorer, båtar för Tivoli, brandsläckning och varuautomater för underhållning. Hans sista patent var på en kniv avsedd för att skära upp griskroppar.

I utställningen kan du t.ex. uppleva Ellehammers flygplan med hopfällbara vingar och hans helikopter med två rotorer, en modell av slipsystemet Extrico, kvävningskragen som skyddar mot kvävning bakifrån, stjärnmotorer, pumpen som kan göra om en Ford T till en brandbil och mycket mer.


Några av Ellehammers uppfinningar blev kommersiella framgångar, andra blev endast en idé på ett papper. Han är mest känd för sina flygexperiment 1906, men det var hans brandbekämpningsutrustning som låg till grund för företaget som fortfarande finns under namnet Ellehammer A/S.

Industri: från hantverk till robot

Utställningen visar en rad avgörande reflektioner i Danmarks utveckling som industrisamhälle. Från hantverksproduktion över tidig industrialisering och efterkrigstidens massproduktion till dagens automation, där robotar spelar en betydande roll.

I utställningen möter du kannaformen, som representerar det traditionella hantverket ångmaskiner, som lade grunden till Danmarks industrialisering. Du får även se det löpande bandet som var resultatet av många års effektiviseringar och slutligen industrirobotarna, som å ena sidan har ersatt mänsklig arbetskraft och å andra sidan är en förutsättning för att Danmark ska fortsätta vara ett industriland.

På land och i luften

Museet har en unik samling av bilar som täcker det mesta av Danmarks bil-historia. Danmarks första bil, Hammelvagnen från 1888, Kungahusets första bil - en Landaulet modell 1906 från Delauney-Belleville, en bubbla från 1948, en Volvo PV 444 från 1947, en Alfa Dana racerbil från 1958 och några av de första danska elbilarna.

Cykelsamlingen på museet består av över 125 fordon. Detta inkluderar en-, två- och trehjuliga cyklar för vuxna och barn. Därutöver även tillbehör av olika slag, såsom lampor, pumpar, lappmaterial, lås och släp. Kollektionen visar cyklingens utveckling i Danmark och ger en intressant inblick i både vardagscyklingen och i de mer nyfikna cykelinslagen.


Museet rymmer också en stor samling flygplan. Det finns både gamla propellerplan, helikoptrar, segelflygplan, privatplan, passagerarplan och många av militärens tidigare plan. Se bland annat Ellehammers första flygplan, ett av de första DC-3 reguljärflygplanen och det vackra jetpassagerarflygplanet Caravellen. Stridsflygplan inkluderar amerikanska Starfighter och engelska Gloster Meteor.

Hitta hit

För dig som vill åka kollektivtrafik går buss 803 från Helsingør St. och stannar vid museet. Det går också bra att ta buss 353 som stannar på gångavstånd från museet. Här kan du få hjälp med att planera din resa med kollektivtrafiken. 

Läs mer om öppettider och om vad som händer på Danmarks Tekniske Museum på deras hemsida.

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.