TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Besök Karen Blixen Museum - en fascinerande plats där du kan uppleva livet och arbetet från en av Danmarks mest kända författare.
Karen Blixen, känd under pseudonymen Isak Dinesen, är en legendarisk författare som inspirerat generationer med sina gripande berättelser och unika stil. Få 20% rabatt på inträdet när du reser med oss!

20% rabatt mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör, inköpt hos Forsea. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 5 pers/biljett. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter.

Boka resa

Karen Blixen Museum

Lite norr om Köpenhamn ligger Rungstedlund vid Strandvejen med den vackraste utsikten över skog och sund. Precis här – efter att ha återvänt hem efter sjutton år i Kenya – skrev Karen Blixen sig in i världslitteraturen. Med sprudlande berättarglädje och en outtömlig fantasi skapade hon ett monumentalt och bestående avtryck på inte bara dansk utan internationell litteratur.

Museet

Här kan du följa i författarens fotspår genom hennes hem och trädgårdar. Besök hennes berömda arbetsrum, där hon skrev sina mest kända verk, och se hennes personliga föremål och konstsamlingar. Lär dig om hennes liv, hennes resor och hennes relationer genom interaktiva utställningar, guidade turer och dokumentärer.

Museet har flera utställningar som ger en inblick i Karen Blixens liv och verk. Utställningarna inkluderar personliga föremål, fotografier och brev. Det finns även guidade turer tillgängliga på museet, där en guide tar dig runt i huset och ger dig en djupare förståelse för Karen Blixens liv och arbete. Karen Blixen begravdes på Rungstedlund efter hennes död 1962. Besökare kan besöka hennes grav och reflektera över hennes liv och arv. 
Museet arrangerar olika evenemang under året, inklusive författarträffar, föreläsningar och konserter.

Se aktuella evenemang

Rungstedlund

Rungstedlund, strax norr om Köpenhamn, är en plats som lockar besökare från hela världen, och med goda skäl. Här finns något för alla, från litteraturälskare till trädgårdsentusiaster och historia buffs. Utforska de frodiga trädgårdarna och de natursköna områdena runt omkring museet, eller njut av en måltid på museets café.

Råmanagården var Karen Blixens hem i Danmark under större delen av hennes liv.
Gården har anor från 1680-talet och var ursprungligen en prästgård. Karen Blixen köpte Råmanagården tillsammans med sin bror Thomas 1917 och ägde den fram till sin död 1962. Karen Blixen själv bodde där under perioder i sitt liv och använde platsen som inspiration för flera av sina verk.

Trädgården var en viktig plats för Karen Blixen. Hon var mycket intresserad av trädgårdsarbete och botanik och spenderade mycket tid här som hon använde som en plats för kreativitet och inspiration. Trädgården var också en viktig del av hennes författarskap och har inspirerat många av hennes berättelser och romaner, särskilt hennes mest kända verk, "Den afrikanska farmen".
Besökare kan utforska trädgården som har flera olika delar, inklusive en köksträdgård och en rosenträdgård. Här kan man njuta av den vackra miljön och se många av de växter och träd som Karen Blixen planterade och älskade.

 

 

Utställning - En kunstners blik

En kunstners blik - Karen Blixen og billedkunsten
9 maj – 24 August 2023

”Kunsten har i alle sine skikkelser betydet uendelig meget for mig. Og jeg tror, at malerkunsten på mit eget sind har virket mest direkte inspirerende.”
Så här beskrev Karen Blixen sitt förhållande till bildkonsten.

Utställningen "En konstnärs blick" fokuserar på Karen Blixen och bildkonsten. Med ett urval verk skapade av Karen Blixen och genom andra konstnärers visuella syn på henne berättas historien om konstnärens speciella blick, och hur bilder blir till ord – och ord blir bilder. Utställningen visas genom författarens hem.

Madam Carlsens Café

Karen Blixen Museum har ett café och butik som erbjuder en rad olika kaffedrycker, te, juice, bakverk och lättare måltider. Det är en avkopplande plats där du kan njuta av en kopp kaffe eller en bit tårta samtidigt som du beundrar trädgården och landskapet.

Butiken på museet säljer en mängd olika varor, inklusive böcker om Karen Blixen och hennes verk, souvenirer, konsthantverk och lokala produkter. Det finns också unika föremål som är specifika för museet och som du inte kan hitta någon annanstans

Karen Blixen (1885-1962)

Karen Blixen, även känd under pseudonymen Isak Dinesen, var en dansk författare som är mest känd för sin memoarbok "Out of Africa" (1937), där hon skildrar sitt liv på en kaffefarm i Kenya.

Blixen föddes i Rungsted, Danmark, och växte upp i en förmögen familj av konstnärer och markägare. Hon utbildades i Danmark och Schweiz och bodde senare i Paris, där hon studerade konst. År 1914 gifte hon sig med sin kusin, Baron Bror von Blixen-Finecke, och flyttade med honom till Kenya för att starta en kaffefarm.

Under sin tid i Afrika utvecklade Blixen en djup kärlek och uppskattning för landet och dess människor, vilket inspirerade mycket av hennes skrivande. Hon mötte också många utmaningar, inklusive misslyckandet med kaffefarmen och sammanbrottet i sitt äktenskap.

Efter att ha återvänt till Danmark 1931 började Blixen skriva på allvar och publicerade flera novellsamlingar och romanen "Seven Gothic Tales" (1934) under pseudonymen Isak Dinesen. "Out of Africa", som hon skrev på engelska, blev en internationell bästsäljare och filmatiserades 1985 och vann flera Oscars.

Blixens skrivande är känt för sin rika, lyriska prosa och levande skildringar av livet i Afrika. Hennes verk utforskar ofta teman som kärlek, förlust och förhållandet mellan människor och den naturliga världen. Hon är fortfarande en av Danmarks mest firade författare och en älskad figur i den litterära världen.

Hitta hit & öppettider

Öppettider

Måndag - Stängt
Tisdag - Torsdag kl 11.00-21.00
Fredag - Söndag kl 11.00-21.00

Besök Karen Blixen Museums egen hemsida för mer information om öppettider och priser.

Hitta hit med bil

Museet har ett litet antal parkeringsplatser. Vi hänvisar även till närmaste allmänna parkeringsplatser

Adress
Karen Blixen Museum Rungstedlund
Rungsted Strandvej 111
2960 Rungsted Kyst, Danmark

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.