TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Permenenta utställningar, temporära utställningar, intressant butik, park och beläget vid havet – Louisiana har allt. Besök populära Louisiana och få rabatt när du reser med oss! 

20% rabatt på inträde mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör, inköpt hos Forsea. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 5 pers/biljett. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter.

Eller kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Den här biljetten köps i vår biljettkassa vid utresa.

Öppet Louisiana 
tisdag–fredag 11.00-22.00.
lördag–söndag 11.00-18.00.

Boka resa

Ett perfekt utflyktsmål

Njut av sommaren på Louisiana i Humlebæk. Upplev den mytomspunna målaren från Georgien, Niko Pirosmani och den isländska multikonstnären Ragnar Kjartansson, samt årets arkitekturutställning med Kenyan Cave_bureau.
Ta en promenad i museets fantastiska skulpturpark och ät lunch eller middag i Caféet med utsikt över sundet. Öppet på kvällen tis-fre t.o.m 22.

Louisiana är alltid värt ett besök, både för sina permanenta utställningar och de spännande tillfälliga utställningarna. Hit kan man åka ofta och få olika upplevelser. Det ligger vacker beläget vid havet och parken i sig är värt ett besök.

På Louisiana har barnen ett eget område i museet, Louisiana Children's House. Den tre våningar höga Barnflygeln erbjuder öppna verkstäder varje dag, där barn från 4 till 16 år kan måla, rita, skulptera – och utforska konstnärers och arkitekters arbetssätt och uttryck.

Se alla aktuella utställningar här

barn

Louisiana för barnen

Besök Louisiana och låt barnen släppa loss i Børnehuset där det finns flera olika aktiviteter som håller barnens kreativitet vid liv.

Børnehuset workshops är till för alla barn och unga som vill uttrycka sig kreativt. Workshoparna är gratis för museets gäster, och bygger på Louisianas aktuella utställningar och museets samling.
Alla barn och unga som gjort en teckning, en skulptur eller en målning i Børnehuset kan vara med i tävlingen Månadens bild och vinna priser från Panduro.

Verkstäderna är öppna tisdag-söndag kl 11-17.30. Børnehuset stänger kl 18.00. Museet är stängt på måndagar. 

Det är fritt inträde till hela Louisiana för barn upp till 18 år

Besök Louisiana Børnehus

utstallningar

Utställningar 2023

Ragnar Kjartansson

9 juni – 22 oktober 2023

Med sin kärleksfullt kritiska blick på västerländsk kultur, sin musikalitet, humor och känsla för det tragikomiska har Ragnar Kjartansson sedan länge utmärkt sig som en av de viktigaste och mest intressanta rösterna inom samtidskonsten. Denna första heltäckande solopresentation i Skandinavien, som utvecklar hans verk över media och genrer, har i förväg tillkännagivits av The Art Newspaper som en av de bästa utställningarna 2023.

 

Oavsett om mediet är måleri, teckning, performance, video, skulptur, teater, musik – eller en blandning av allt – måste man oftast både gråta och skratta med Ragnar Kjartansson. Den isländska konstnären (f. 1976) har gjort spänningen mellan tragedi och komedi till sitt signum, och hans verk pendlar tvetydigt mellan det känsliga och det klyschiga, det filosofiska och det platta, och mellan existentiellt allvar och poplätthet.

Ragnar Kjartansson förenar en mängd konstnärliga genrer, medier och roller. Han är både en karikerad landskapsmålare och en performancekonstnär som gång på gång strippar ner machomannen till huden. Han är regissör och musiker, komiker och showman, romantiker, kritiker och bildkonstnär. I sina verk använder han en mängd referenser – historiska, konsthistoriska, litterära, politiska och popkulturella – som alla härrör från ett nyfiket engagemang i vår hantering av världen här och nu.

Ragnar Kjartansson har ställt ut på många av världens ledande konstinstitutioner och på Louisiana visas han nu i en fortsättning på den omfattande presentationsserien av andra huvudfigurer inom området samtidskonst av multimediapraktik - Marina Abramovic, Pipilotti Rist, Mika Rottenberg och Arthur Jafa – som alla förenar performance, film, ljud och skulptur i rumsliga iscensättningar.

Cave_Bureau

29 juni – 26 november 2023

Den sista utställningen i serien Arkitekturverkstäder slutar under jorden. I Kenyas omfattande grottor ser designstudion Cave_bureau både tillbaka på mänsklighetens ursprung och in i framtiden. Samtidigt som de båda arkitekterna här hittar konkreta förslag till tidens aktuella, angelägna agendor.

Kenyan Cave_bureau är den sjätte designstudion som ställer ut i serien Architecture Workshops. Med utgångspunkt från landets vulkaniska grottor skapar Cave_Bureau en serie installationer, filmer och arkitektoniska ingrepp i landskapet, som fungerar som en plattform för diskussion om antropocen – det vill säga epoken då människans inflytande på naturen har blivit drastiskt synligt.

 

Cave_bureau 3D-scannar grottorna och översätter deras former till installation och arkitektur, vilket utgör ramarna för förslag till till exempel 'Kokorridoren', en restaurering av massajernas vandringsleder genom Nairobi, och insamling av vatten för vilda djur och natur runt grottorna. Samtidigt är alla projekt en diskussion om hur ett museum för afrikansk kultur under antropocentiden kunde se ut.


Grottorna vittnar om Kenyas kultur- och naturhistoria. Här bodde förmodligen några av de tidigaste hominiderna, de bosatte sig här och gjorde grottorna till människans allra första arkitektur. Här vattnade massajerna senare sin boskap, här hölls slavar fångna i samband med den östafrikanska slavhandeln och här bildade kenyanska frihetskämpar en front mot den brittiska kolonialmakten.

Firelei Báez

5 oktober – 18 februari 2024

Nya varelser och nya världar dyker upp i de monumentala och symbolladdade målningarna och installationerna av den dominikansk-amerikanska Firelei Báez (f. 1981). Hon blandar allt från historiska händelser och folksagor till science fiction och bygger på sina karibiska rötter i poetiska, färgstarka verk som kretsar kring kulturell identitet. Utställningen är den första stora presentationen av Báez i Europa.

 

Konstnären står som en central gestalt i det samtida måleriet. Hon behandlar hur kultur och identitet formas av de berättelser som berättas – och av de som glöms bort. De ofta färgstarka bildytorna i hennes monumentala målningar och installationer kryllar av övermålade teckningar, skrifter, figurer och symboler. Och Báez hämtar tydligt inspiration från karibisk kultur, präglad av folksagor, kolonial ockupation, revolution och splittrade samhällen.

Firelei Báez konst lyfter fram och omtolkar exakt den karibiska identiteten – och hur vi generellt förstår kulturella identiteter. I verken blandas verkliga händelser och science fiction för att skapa nya varelser och världar: Färgglada kvinnokroppar, överlagrade över maritima kartor. En alternativ Atlantis, befolkad av ättlingar till drunknade slavar. Mystiska hybridvarelser som är hälften krukväxter, hälften damben.

Från Firelei Báez sida verkar det vara ett försök – genom nya visuella koder – att skapa mer nyanserade porträtt av marginaliserade grupper. Utställningen på Louisiana blir den första stora separatutställningen av hennes konst i Europa.

Den kreativa människan

23 oktober – 7 april 2024

Denna storskaliga och ambitiösa utställning försöker identifiera fenomenet kreativitet ur ett brett, humanistiskt perspektiv. I teman som handlar om t.ex. barn, lek, tid, maskiner och artificiell intelligens, omfattar konst, litteratur, kulturhistoria, vetenskap m.m. Fokus ligger på kreativa processer i allmänhet och på den kreativa potentialen i oss alla.

 

Med en stor tematisk utställning om mänsklig kreativitet – och vad det betyder för alla processer vi orienterar oss i och med – rundar Louisiana av året och tar ett kliv framåt in i 2024. Här skrivs ett nytt och tungt vägande kapitel i serien av ”fantastiska berättelser”, där museet blandar konst- och kulturhistoria för att skapa större, djupare och mer perspektivrika berättelser – som tidigare varit fallet med t.ex. Arktis, Månen eller Moder.

Den skapande människan blir därmed en tvärvetenskaplig utställning som omfattar konst, litteratur, kulturhistoria, sociologi, vetenskap m.m. Den ska inte bara titta på kulturområdet, utan på samhället i stort, och visa hur kreativa processer är avgörande i alla "hörn" och på alla nivåer. Därför är det inte heller en hyllning till konsten utan snarare till den konstnärliga processen, som är lika avgörande inom vetenskapen som i ateljén.

Kreativitet handlar kanske mer om hur man jobbar än om vad man jobbar med. Varför det också är något vi alla har potential att göra, oavsett vad vi gör. Och i den meningen är det avgörande för oss: att vi inte i det oändliga gör samma sak, utan utvecklar och återuppfinner oss själva och våra behov hela tiden. Det kreativa är alltså något i grunden mänskligt – en kärna av humanismen.


Utställningen kommer att delas upp i flera kapitel och börjar med Barnet och Maskinen, som representerar två centrala motiv i vår kultur och föreställningar om det kreativa. Den andra delen fokuserar på den kreativa processen, samlad i två huvudkapitel Tid och Korspollinering. värdet av det vi annars sällan värdesätter i vårt samhälle, vare sig det är i arbetslivet, utbildningssystemet eller vårt eget inre liv. Det kan t.ex. vara tristess, överhoppningshandlingar och den djupa sömnen – eller det att ge sig själv gott om tid och våga misslyckas.

Louisiana Butik

Louisianas butik är en av världens ledande museibutiker med sin stora samling dansk och skandinavisk design. Här finner du ett stort och varierande utbud av nya och klassiska produkter: design, interiör, affischer, böcker och kläder med mera. Alla intäkter från Louisianas butik går direkt till att stötta museets aktiviteter.

Hitta hit

Hitta hit med tåg

Louisiana ligger i Humlebæk. Kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Köp biljett i vår biljettkassa vid utresa.

www.louisiana.dk

Hitta hit med bil

Louisiana ligger i Humlebæk, ca 1 mil från Helsingör med bil. Det finns parkeringsmöjligheter utanför museet.

Adress
Gl Strandvej 13 
3050 Humlebæk
Danmark

www.louisiana.dk

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.