TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Permenenta utställningar, temporära utställningar, intressant butik, park och beläget vid havet – Louisiana har allt. Besök populära Louisiana och få rabatt när du reser med oss! 

Få 20% på inträde mot uppvisande av giltig färjebiljett.

Eller kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Den här biljetten köps i vår biljettkassa vid utresa.

Öppet Louisiana 
tisdag–fredag 11.00-22.00.
lördag–söndag 11.00-18.00.

Boka resa

Ett perfekt utflyktsmål

Louisiana är alltid värt ett besök, både för sina permanenta utställningar och de spännande tillfälliga utställningarna. Hit kan man åka ofta och få olika upplevelser. Det ligger vacker beläget vid havet och parken i sig är värt ett besök.

Det finns aktiviteter även för de minsta. På söndagarna är det söndagsverkstad där barnen själva kan agera konstnärer och lära sig om utställningarna.

Besök Yayoi Kusamas fantastiska ljusinstallation. Det är ett rum fyllt med ljuskällor, speglar och vatten som kittlar dina sinnen. En verkligt häftig upplevelse! 

Se alla aktuella utställningar här

barn

Louisiana för barnen

Besök Louisiana och låt barnen släppa loss i Børnehuset där det finns flera olika aktiviteter som håller barnens kreativitet vid liv.

Några av aktiviteterna som pågår i Barnhuset är att barnen låts inspireras av konstnären Sonia Delaunay, som var både målare och designer med fokus på starka färger och färgkontraster i sina verk. De får också prova sig fram på både ritverkstad och byggverkstad inspirerad av den brittiske arkitekten Peter Cook och hans färgglada vilda teckningar. 
Andra konstverk som barnen får skapa är inspirerade av Louisianas pågående utställningar och även Louisiana som museum och park. Exempelvis får barnen forma sin egen skulptur i lera efter en inspirationstur i museets egen skulpturpark. Detta och mycket mer erbjuds i Louisianas Barnhuset.

Aktiviteterna är alla på något sätt kopplade till de utställningar som pågår just nu, eller som visades under förra året.

Det är fritt inträde till hela Louisiana för barn upp till 18 år. Barnhuset är öppet tis-sön kl. 11-18. 

Besök Louisiana Børnehus

utstallningar

Utställningar 2023

Gauri Gill

26 januari – 10 april 2023

Med lyhördhet och poesi, en mängd fotografiska genrer och metoder som involverar och engagerar, försöker den indiska konstnären Gauri Gill ge röst, synlighet och en känsla av självvärde till de utsatta och förbisedda i det moderna Indien.

Från sin bas i New Delhi har fotografen Gauri Gill (f. 1970) de senaste åren verkligen satt sin prägel på den internationella konstscenen. Hennes verk är originellt och starkt personligt, det kommunicerar med både poesi och humor, kombinerar sociala och estetiska aspekter och har en tydlig politisk kant. Och så vittnar det om stor mänsklig empati.

Överlevnad och solidaritet

Livet och vardagen på landsbygden utanför Indiens storstäder står i fokus. Gauri Gill har särskilt arbetat i Indiens största delstat Rajasthan, som ligger i den nordvästra delen av landet och domineras av Tharöknen. Här har hon under tjugo år skapat ett stort antal fotoserier, t.ex. 'Notes from the Desert', som har utvecklats med tiden - och som hon fortsätter att arbeta med. Gill skildrar både landskap och arkitektur, men människan står i centrum – och hon visar särskild solidaritet med flickor och kvinnor, deras livsvillkor, kamp för överlevnad och förmåga att stå upp.

Utställningen arrangeras av Schirn Kunsthalle, Frankfurt i samarbete med Louisiana.

 

Richard Prince – Same man

17 november 2022 – 10 april 2023

Richard Prince är en av de mest inflytelserika artisterna i USA från tiden efter 1980 och en central figur i den så kallade 'Pictures Generation'. Prince (f. 1949) använder i sin konst ofta banala bilder från nöjes- och konsumtionskulturen, som han vrider på så att det vanliga förvandlas och ”lyfts” till något både anmärkningsvärt och förföriskt.

 

Louisianas utställning, med titeln ’Same man’, är den första presentationen av Richard Prince i Skandinavien och innehåller 89 verk, varav många är från konstnärens eget omfattande arkiv. Utställningen innehåller bland annat hans berömda "re-photographs", som är resultatet av att Prince fotograferade en befintlig bild med sin kamera, vanligtvis från en glansig tidning. Genom att använda både kamerans beskärning och en mängd nyanser i färg, ljus, fokus eller till och med tejp, öppnar Prince upp bilderna för ny tolkning.

I sitt arbete lyfter Prince fram de marginella och banala aspekterna av samhället: tecknade serier, fotograferingar, annonser, idoldyrkan och andra former av "vardagskult". Han lyckas identifiera och ta prov på visuella koder och vrida dem så att de blir förföriska och anmärkningsvärda trots sin vanlighet – och får en glöd av något på en gång sexigt och besvärligt.

Konsthistoriskt tillhör Prince den så kallade ’Pictures Generation’, som var känd för att 'stjäla' befintliga bilder. Genom att göra det, undergräver Prince tanken att en konstnär alltid kommer att ha något igenkännbart, en stil som binder samman de olika grupperna av verk.

Prince är en tvetydig figur och hans stil varierar. Bara detta bidrar ibland till intrycket av hans verk som svåråtkomliga – som något som flyter omkring utan författare. Trots det kretsar alla Princes verk kring identitet, vilket gör hans bildvärld till ett porträtt av det sena 1900-talet.

Between Us - Dana Schutz

9 februari – 11 juni 2023

Amerikanska Dana Schutz (f. 1976) är en av vår tids stora figurativa målare: en eminent "berättare" som skildrar den moderna människan - och våra relationer - i komplexa och ofta gigantiska kompositioner. Hennes universum är störande och fascinerande och det kräver både rysning, gråt och skratt.

Det hemska, groteska, absurda och komiska möts i den amerikanska konstnären Dana Schutz, som föddes 1976 i Michigan och idag bor och arbetar i Brooklyn. Sedan två decennier tillbaka har hon utmärkt sig med sin sagolika berättarkraft, starka färger och känsla för det dramatiska – en sagomålare för vår tid.

Även om Schutzs konst kan verka bister, krass, till och med nästan frånstötande, lyckas den också locka, till och med nästan förtrolla. Och så känner man hennes djupa, underliggande humanism och lyhördhet för samhället och den tid vi lever tillsammans.

Dana Schutz är mån om människor och våra ömsesidiga relationer – allt som skiljer oss åt, binder oss samman och äger rum mellan oss – därav titeln på utställningen Between Us.

Niko Pirosmani

4 maj – 20 augusti 2023

Besök den första presentationen någonsin i norra Europa av Niko Pirosmani (1862–1918), Georgiens mest kända konstnär. Hans berättelse är mytens sak: en självlärd skyltmålare och medellös vagabond vars enkla och lysande skildringar av människor och vilda djur har en ikonisk karaktär som talar direkt till oss än i dag. Kan man vara så bra som "okänd" och samtidigt en klassiker? Det är i alla fall sällsynt att hitta en konstnär på 1900-talet som få hört talas om, och som ändå har en bred, omedelbar dragningskraft i överflöd.

 

Pirosmani är en nationalklenod, presenterad internationellt på bl.a. Louvren, Albertina i Wien och nu i Humlebæk på Louisiana. Under sin livstid pratade Pirosmanis med alla, från folk på gatan och på pubar till avantgardistiska konstnärer och författare. Hans konst överbryggade världar, den firade en känsla av tillhörighet och engagemang. Det är här Pirosmani levererar med bilder som är raka, monumentala i sin enkelhet, lysande i sin färgstarka mot en bakgrund av svart duk. De är inte privata, de är inte psykologiska, utan snarare bilder i och för det offentliga rummet, där människor möter djur, där människor äter tillsammans, där människor rör sig. Och även om de är säregna och skildringar av en svunnen värld, finns det en omedelbarhet i detta som talar direkt till oss över tid och plats.

Ragnar Kjartansson

9 juni – 22 oktober 2023

Med sin kärleksfullt kritiska blick på västerländsk kultur, sin musikalitet, humor och känsla för det tragikomiska har Ragnar Kjartansson sedan länge utmärkt sig som en av de viktigaste och mest intressanta rösterna inom samtidskonsten. Denna första heltäckande solopresentation i Skandinavien, som utvecklar hans verk över media och genrer, har i förväg tillkännagivits av The Art Newspaper som en av de bästa utställningarna 2023.

 

Oavsett om mediet är måleri, teckning, performance, video, skulptur, teater, musik – eller en blandning av allt – måste man oftast både gråta och skratta med Ragnar Kjartansson. Den isländska konstnären (f. 1976) har gjort spänningen mellan tragedi och komedi till sitt signum, och hans verk pendlar tvetydigt mellan det känsliga och det klyschiga, det filosofiska och det platta, och mellan existentiellt allvar och poplätthet.

Ragnar Kjartansson förenar en mängd konstnärliga genrer, medier och roller. Han är både en karikerad landskapsmålare och en performancekonstnär som gång på gång strippar ner machomannen till huden. Han är regissör och musiker, komiker och showman, romantiker, kritiker och bildkonstnär. I sina verk använder han en mängd referenser – historiska, konsthistoriska, litterära, politiska och popkulturella – som alla härrör från ett nyfiket engagemang i vår hantering av världen här och nu.

Ragnar Kjartansson har ställt ut på många av världens ledande konstinstitutioner och på Louisiana visas han nu i en fortsättning på den omfattande presentationsserien av andra huvudfigurer inom området samtidskonst av multimediapraktik - Marina Abramovic, Pipilotti Rist, Mika Rottenberg och Arthur Jafa – som alla förenar performance, film, ljud och skulptur i rumsliga iscensättningar.

Cave_Bureau

29 juni – 26 november 2023

Den sista utställningen i serien Arkitekturverkstäder slutar under jorden. I Kenyas omfattande grottor ser designstudion Cave_bureau både tillbaka på mänsklighetens ursprung och in i framtiden. Samtidigt som de båda arkitekterna här hittar konkreta förslag till tidens aktuella, angelägna agendor.

Kenyan Cave_bureau är den sjätte designstudion som ställer ut i serien Architecture Workshops. Med utgångspunkt från landets vulkaniska grottor skapar Cave_Bureau en serie installationer, filmer och arkitektoniska ingrepp i landskapet, som fungerar som en plattform för diskussion om antropocen – det vill säga epoken då människans inflytande på naturen har blivit drastiskt synligt.

 

Cave_bureau 3D-scannar grottorna och översätter deras former till installation och arkitektur, vilket utgör ramarna för förslag till till exempel 'Kokorridoren', en restaurering av massajernas vandringsleder genom Nairobi, och insamling av vatten för vilda djur och natur runt grottorna. Samtidigt är alla projekt en diskussion om hur ett museum för afrikansk kultur under antropocentiden kunde se ut.


Grottorna vittnar om Kenyas kultur- och naturhistoria. Här bodde förmodligen några av de tidigaste hominiderna, de bosatte sig här och gjorde grottorna till människans allra första arkitektur. Här vattnade massajerna senare sin boskap, här hölls slavar fångna i samband med den östafrikanska slavhandeln och här bildade kenyanska frihetskämpar en front mot den brittiska kolonialmakten.

Firelei Báez

5 oktober – 18 februari 2024

Nya varelser och nya världar dyker upp i de monumentala och symbolladdade målningarna och installationerna av den dominikansk-amerikanska Firelei Báez (f. 1981). Hon blandar allt från historiska händelser och folksagor till science fiction och bygger på sina karibiska rötter i poetiska, färgstarka verk som kretsar kring kulturell identitet. Utställningen är den första stora presentationen av Báez i Europa.

 

Konstnären står som en central gestalt i det samtida måleriet. Hon behandlar hur kultur och identitet formas av de berättelser som berättas – och av de som glöms bort. De ofta färgstarka bildytorna i hennes monumentala målningar och installationer kryllar av övermålade teckningar, skrifter, figurer och symboler. Och Báez hämtar tydligt inspiration från karibisk kultur, präglad av folksagor, kolonial ockupation, revolution och splittrade samhällen.

Firelei Báez konst lyfter fram och omtolkar exakt den karibiska identiteten – och hur vi generellt förstår kulturella identiteter. I verken blandas verkliga händelser och science fiction för att skapa nya varelser och världar: Färgglada kvinnokroppar, överlagrade över maritima kartor. En alternativ Atlantis, befolkad av ättlingar till drunknade slavar. Mystiska hybridvarelser som är hälften krukväxter, hälften damben.

Från Firelei Báez sida verkar det vara ett försök – genom nya visuella koder – att skapa mer nyanserade porträtt av marginaliserade grupper. Utställningen på Louisiana blir den första stora separatutställningen av hennes konst i Europa.

Den kreativa människan

23 oktober – 7 april 2024

Denna storskaliga och ambitiösa utställning försöker identifiera fenomenet kreativitet ur ett brett, humanistiskt perspektiv. I teman som handlar om t.ex. barn, lek, tid, maskiner och artificiell intelligens, omfattar konst, litteratur, kulturhistoria, vetenskap m.m. Fokus ligger på kreativa processer i allmänhet och på den kreativa potentialen i oss alla.

 

Med en stor tematisk utställning om mänsklig kreativitet – och vad det betyder för alla processer vi orienterar oss i och med – rundar Louisiana av året och tar ett kliv framåt in i 2024. Här skrivs ett nytt och tungt vägande kapitel i serien av ”fantastiska berättelser”, där museet blandar konst- och kulturhistoria för att skapa större, djupare och mer perspektivrika berättelser – som tidigare varit fallet med t.ex. Arktis, Månen eller Moder.

Den skapande människan blir därmed en tvärvetenskaplig utställning som omfattar konst, litteratur, kulturhistoria, sociologi, vetenskap m.m. Den ska inte bara titta på kulturområdet, utan på samhället i stort, och visa hur kreativa processer är avgörande i alla "hörn" och på alla nivåer. Därför är det inte heller en hyllning till konsten utan snarare till den konstnärliga processen, som är lika avgörande inom vetenskapen som i ateljén.

Kreativitet handlar kanske mer om hur man jobbar än om vad man jobbar med. Varför det också är något vi alla har potential att göra, oavsett vad vi gör. Och i den meningen är det avgörande för oss: att vi inte i det oändliga gör samma sak, utan utvecklar och återuppfinner oss själva och våra behov hela tiden. Det kreativa är alltså något i grunden mänskligt – en kärna av humanismen.


Utställningen kommer att delas upp i flera kapitel och börjar med Barnet och Maskinen, som representerar två centrala motiv i vår kultur och föreställningar om det kreativa. Den andra delen fokuserar på den kreativa processen, samlad i två huvudkapitel Tid och Korspollinering. värdet av det vi annars sällan värdesätter i vårt samhälle, vare sig det är i arbetslivet, utbildningssystemet eller vårt eget inre liv. Det kan t.ex. vara tristess, överhoppningshandlingar och den djupa sömnen – eller det att ge sig själv gott om tid och våga misslyckas.

Louisiana Butik

Louisianas butik är en av världens ledande museibutiker med sin stora samling dansk och skandinavisk design. Här finner du ett stort och varierande utbud av nya och klassiska produkter: design, interiör, affischer, böcker och kläder med mera. Alla intäkter från Louisianas butik går direkt till att stötta museets aktiviteter.

Hitta hit

Hitta hit med tåg

Louisiana ligger i Humlebæk. Kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Köp biljett i vår biljettkassa vid utresa.

www.louisiana.dk

Hitta hit med bil

Louisiana ligger i Humlebæk, ca 1 mil från Helsingör med bil. Det finns parkeringsmöjligheter utanför museet.

Adress
Gl Strandvej 13 
3050 Humlebæk
Danmark

www.louisiana.dk

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.