TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Permenenta utställningar, temporära utställningar, intressant butik, park och beläget vid havet – Louisiana har allt. Besök populära Louisiana och få rabatt när du reser med oss! 

Gå in 4 & betala för 3 på inträde mot uppvisande av giltig färjebiljett tom 31/12.

Eller kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Den här biljetten köps i vår biljettkassa vid utresa.

Öppet Louisiana 
tisdag–fredag 11.00-22.00.
lördag–söndag 11.00-18.00.

Boka resa

Ett perfekt utflyktsmål

Louisiana är alltid värt ett besök, både för sina permanenta utställningar och de spännande tillfälliga utställningarna. Hit kan man åka ofta och få olika upplevelser. Det ligger vacker beläget vid havet och parken i sig är värt ett besök.

Det finns aktiviteter även för de minsta. På söndagarna är det söndagsverkstad där barnen själva kan agera konstnärer och lära sig om utställningarna.

Besök Yayoi Kusamas fantastiska ljusinstallation. Det är ett rum fyllt med ljuskällor, speglar och vatten som kittlar dina sinnen. En verkligt häftig upplevelse! 

Se alla aktuella utställningar här

barn

Louisiana för barnen

Besök Louisiana och låt barnen släppa loss i Børnehuset där det finns flera olika aktiviteter som håller barnens kreativitet vid liv.

Några av aktiviteterna som pågår i Barnhuset är att barnen låts inspireras av konstnären Sonia Delaunay, som var både målare och designer med fokus på starka färger och färgkontraster i sina verk. De får också prova sig fram på både ritverkstad och byggverkstad inspirerad av den brittiske arkitekten Peter Cook och hans färgglada vilda teckningar. 
Andra konstverk som barnen får skapa är inspirerade av Louisianas pågående utställningar och även Louisiana som museum och park. Exempelvis får barnen forma sin egen skulptur i lera efter en inspirationstur i museets egen skulpturpark. Detta och mycket mer erbjuds i Louisianas Barnhuset.

Aktiviteterna är alla på något sätt kopplade till de utställningar som pågår just nu, eller som visades under förra året.

Det är fritt inträde till hela Louisiana för barn upp till 18 år. Barnhuset är öppet tis-sön kl. 11-18. 

Besök Louisiana Børnehus

utstallningar

Utställningar 2022

Alex Da Corte

14 juli – 8 januari 2023

Den hittills största utställningen i Europa där den unga internationella konstnären Alex Da Corte bjuder på en överväldigande visuell upplevelse. Han arbetar med målning, skulptur, installation och video, ofta förklädd i sina filmer och tar sig an ikoniska figurer som Popeye eller Frihetsgudinnan.


Den amerikanske konstnären Alex Da Corte (f. 1980) erövrar utrymmen med färg i skärningspunkten mellan design och visuell kultur. Louisianas utställning blir den första djupgående presentationen av konstnärens verk i Europa. Här möter man både tidiga och helt nya verk i en totalt överväldigande scenografi, skapad av konstnären, med specialdesignade golv, färgglada väggar, neonljus och karaktäristiska dofter – det blir som att kliva in i en parallell verklighet.

I utställningen presenteras ett antal av Da Cortes stora filminstallationer, som innehåller referenser till en uppsjö av populärkulturella fenomen som rapparen Eminem och The Muppets. Dessutom visas ett antal skulpturala verk, målningar och teckningar för att ge en fullständig överblick över Da Cortes konstnärliga praktik.

Popkonst på droger
Alex Da Cortes verk är tydligt förankrade i traditionell amerikansk konst och kultur. Han tycks blanda popkonsten och dess undersökning av populärkulturens ytor – som utövas av Warhol och Lichtenstien – med en egen skarp och satirisk existentialism. Verken besitter ofta en dubbelhet av anmärkningsvärd dysterhet och sorg och samtidigt något väldigt enkelt, lekfullt och lätt.

Da Cortes verk kopplar vår känsla av jag, av en identitet, till vår konsumtionskultur – från filmerna vi tittar på, till föremålen vi köper, ger och slänger. Med detta binder han en sorts existentiell tyngd till de direkt oskyldiga i att till exempel se The Muppet Show. I Da Cortes värld är vi alla ett slags missfoster, en summa av delar sammanfogade av det vi omger oss med och konsumerar.

Rubber Pencil Devil
Louisianas nyförvärv, Rubber Pencil Devil, som kommer att stå i centrum för utställningen, är ett av Da Cortes mästerverk. Verket består av en två timmar och fyrtio minuter lång film (sammansatt av 57 kortfilmer) och en visningsmiljö som fungerar som en poetisk förlängning av filmen med skulpturala möbler och en matta som liknar en fotbollsplan.

Da Corte har handbyggt unika scenografier för var och en av de 57 filmerna – en vanlig tour de force. Trots att han arbetat med digital video är hans tillvägagångssätt, därför karakteristiskt för honom, mycket analogt. Filmerna refererar till amerikanska barn-tv-klassiker, som Mr Rogers, De sju dvärgarna från Snövit och Bart Simpson. Konstnären spelar många av dessa karaktärer själv i full make-up, hans framförande är både humoristisk och lekfull i tonen, samtidigt som filmens tempo har saktats ner, vilket ger en känsla av både melankoli och utanförskap.

Warhol, Opie, Sherman, Klein

12 augusti 2022 – 8 januari 2023

Östra flygeln har stänkts med stjärndamm. En kvartett av stora namn – klassiker såväl som samtida mästare – visas tillsammans och ger dig möjlighet att träffa både Marilyn i flerfärgade, monokroma mästerverk, ikoniska självporträtt och en Hollywood-diva bakom fasaden. Se verk från konstnärerna Andy Warhol, Catherine Opie, Cindy Sherman och Yves Klein.


Andy Warhol

Andy Warhol (1928–1987) är utan tvekan den mest inflytelserika konstnären under sista hälften av 1900-talet, till stor del för att hans platta bilder kommunicerar så effektivt. Det finns inga detaljer, inget individuellt penselarbete, att hänga upp sig på. Warhol utnyttjar popkulturens på samma gång tomma och mystiska ikoner och återger befintliga bilder – från Campbells soppburkar till Jackie Kennedy, ordförande Mao och Coca-Cola-flaskor. Det konstnärliga utförandet ger ingen inblick i konstnärens inre. De handlar om världen utanför bilderna.

Catherine Opie
Catherine Opie (född 1961) är känd som subkulturernas röst. Hon är född i Los Angeles och har gjort staden till sin bas i flera år. De 50 fotografierna som visas här är tagna i Hollywood-ikonen Elizabeth Taylors hem i Beverly Hills (1932-2011). Huruvida en stjärna som Taylor verkligen är en del av en subkultur är öppet för diskussion. Men hennes värld är verkligen i periferin av de flesta människors förståelse för hemlighet. Taylor dog under skapandet av serien. Hennes implicita närvaro förändrades och verket framstår nu som ett monument över ett liv. Mitt bland de glittriga modetidningsytorna låter Opie kärleksfullt den privata och den sårbara människan komma fram.

Cindy Sherman
Cindy Sherman (född 1954) presenterar en mängd kvinnliga figurer som alla tekniskt sett är representationer av henne själv. Men inte som självporträtt eller förklädda till kända kvinnofigurer. Istället aktiverar Sherman ett antal förebilder som vi verkar känna igen även om vi faktiskt inte har sett dem tidigare. En sorts moderna ikoner som väntar på att någon ska ta sig an dem. Sherman har varit enormt viktig som kvinnlig kritiker av en mansdominerad konst-, film- och medievärld. Med stor ironi och melankoli utmanar och utforskar hon den manliga blicken på kvinnor – och världen.

Yves Klein
Den franske konstnären Yves Kleins (1928-1962) karriär var lika intensiv som kort och varade i huvudsak från 1956 till 1962. Kleins konst introducerar oss för två centrala och motstridiga rörelser: handling och enormt lugn. Detta lugn utstrålar från de monokroma dukarna, men också väldigt mycket från effekten de har. Vi söker de tre monokroma ytorna efter handling och riktning, men det finns ingen. Även när Klein rullar färgklädda kroppar på duken eller bränner sina målningar med eldkastare, kontrollerar han varje rörelse. Kontemplation och handling knyter samman hans intensiva och färgrika verk, som två dörrar som leder till samma plats.

Tyskland på 1920-talet – Neue Sachlichkeit

14 oktober – 19 februari 2023

Willkommen, Bienvenue, Välkommen! Den banbrytande fotografen August Sander tar dig på en svepande resa genom det brusande och explosiva 1920-talet i Weimarrepubliken. Central scen, den betydande rörelsen av "Neue Sachlichkeit" och dess sobra realism – allt från det hårda och satiriska till det knivskarpa, nästan kliniska.


Kriser och turbulens, men också en period av vild och våldsam konstnärlig innovation. Efter första världskriget upplevde det tyska samhället under Weimarrepubliken (1918–1933) år av djup fattigdom och politisk oro, men också en kortvarig uppblomstring av demokrati och en stark frihetskultur. Perioden, som fick ett abrupt slut med nazisternas maktövertagande 1933, präglades av både euforiskt skapande och en ständig känsla av förestående upplösning. Ett ”bräckligt” tillstånd som översattes i ett rikt och varierat kulturliv.

Moderna tider
Louisianas storskaliga höstutställning tar upp hela södra flygeln och blandar måleri, teckning, fotografi, arkitektur, design, film, teater, litteratur och musik. Här kommer tematiska kapitel att fokusera på tidens betydande konstnärliga strömning "Neue Sachlichkeit" (Ny objektivitet). I ett samhälle präglat av stora omvälvningar och motstridiga krafter försökte Neue Sachlichkeit-konstnärerna fånga det moderna vardagslivet och skildra vanliga människors liv och handlingar på ett realistiskt och nyktert sätt – rensat från all känslighet och ofta på ett medvetet förvrängt sätt.

Kriser och dekadens
Stadsliv, modern, funktionalistisk arkitektur, industrialisering och tekniska framsteg är utbredda motiv för tidens konstnärer, men också dåtidens livliga nöjesliv med nattklubbar, kabaréer, sexuell frigörelse, promiskuitet och prostitution. Samtidigt ses samhällskritiska skildringar av arbetarklassens hårda levnadsvillkor, kvinnors nya roll och överklassens dekadenta livsstil. Allt detta är teman som utställningen vecklar ut över konsten och med hjälp av ett omfattande historiskt dokumentationsmaterial.

August Sander – Fånga den moderna världen
Ett stort urval av den tyske fotografen August Sanders (1876–1964) livsverk "Menschen des 20. Jahrhunderts" (Människan på 1900-talet) kommer att utgöra en sorts utställning i utställningen. Sander inledde detta projekt 1919 med en ambition att skapa encyklopedisk och jämförande dokumentation.

August Sander porträtterade både framstående och anonyma tyskar från alla delar av samhället i en enkel och saklig bildstil som exemplifierar särpräglade ’typer’ för att samtidigt låta individen träda i karaktär. Den monumentala bildatlasen bestående av över 600 svartvita fotografier i sin helhet utgör ett unikt grupporträtt av det tyska samhället under Weimarrepubliken och står som en klassiker i europeisk konst- och fotohistoria.

August Sander

14 oktober 2022 – 19 februari 2023

August Sander anses vara den viktigaste tyska porträttfotografen på 1900-talet. Nu visas ett urval av mer än 250 fotografier av August Sanders livsverk ’Menschen des 20. Jahrhunderts’ (1900-talets människor), som utgör en självständig del av utställningen om Tyskland på 1920-talet. Detta unika grupporträtt av det tyska samhället under Weimarrepubliken står som en klassiker i både europeisk foto- och konsthistoria.

 

August Sander (1876–1964) påbörjade sitt banbrytande dokumentärprojekt 'Menschen des 20. Jahrhunderts' (1900-talets män) på allvar i mitten av 1920-talet av viljan att dokumentera och klassificera "allt som kännetecknar det allmänmänskliga ”. Här satte han sig för att i en enkel och sober stil skildra både framstående och anonyma tyskar från alla samhällsskikt och dela in dem i kategorier.

Sanders monumentala bildatlas, som exemplariskt skildrar distinkta 'typer' för att låta individen komma till karaktär, bildar ett slags grupporträtt av Tyskland under Weimarrepubliken. Det här är ett så omfattande och ambitiöst projekt att det – även om det stora flertalet av Sanders negativ gick förlorade i en brand 1946 – knappast har en parallell i europeisk konst- och fotohistoria.

Samhällets sju grupper
Sander själv delade in sin typologi av det tyska samhället i sju grupper, vilket också framgår av utställningen. Här finns bonden, hantverkaren, kvinnan, godsen, konstnärerna, storstaden och de sista människorna (de utestängda). Tillsammans presenterar fotografierna ett tvärsnitt av samhället från bönderna och deras hantverk till revolutionärerna i städerna, myndigheterna och de marginaliserade.

Kännetecknet för August Sanders projekt var att han skildrade alla med samma distans och värdighet. Han ger sina landsmän möjlighet att posera, rakt vänd mot kameran, så att de framstår som väl genomtänkta och i sin naturliga omgivning.

Bränning under ytan
Det har sagts om Sanders konst att det bland annat är just hans förmåga att fånga denna speciella känsla av "tillhörighet" som gör att fotografierna bränner så kraftigt under den svala ytan. Och att det samtidigt kan vara förklaringen till "den säregna bristen på förvirring" som de porträtterade uppvisar i det ögonblick då de befinner sig isolerade framför linsen.

Projektet har sedan dess inspirerat yngre generationer av fotografer, bland andra amerikanska Walker Evans (1903–1975) och Diane Arbus (1923–1971), vars verk kunde ses på Louisiana tidigare i år.

Richard Prince – Same man

17 november 2022 – 10 april 2023

Richard Prince är en av de mest inflytelserika artisterna i USA från tiden efter 1980 och en central figur i den så kallade 'Pictures Generation'. Prince (f. 1949) använder i sin konst ofta banala bilder från nöjes- och konsumtionskulturen, som han vrider på så att det vanliga förvandlas och ”lyfts” till något både anmärkningsvärt och förföriskt.

 

Louisianas utställning, med titeln ’Same man’, är den första presentationen av Richard Prince i Skandinavien och innehåller 89 verk, varav många är från konstnärens eget omfattande arkiv. Utställningen innehåller bland annat hans berömda "re-photographs", som är resultatet av att Prince fotograferade en befintlig bild med sin kamera, vanligtvis från en glansig tidning. Genom att använda både kamerans beskärning och en mängd nyanser i färg, ljus, fokus eller till och med tejp, öppnar Prince upp bilderna för ny tolkning.

I sitt arbete lyfter Prince fram de marginella och banala aspekterna av samhället: tecknade serier, fotograferingar, annonser, idoldyrkan och andra former av "vardagskult". Han lyckas identifiera och ta prov på visuella koder och vrida dem så att de blir förföriska och anmärkningsvärda trots sin vanlighet – och får en glöd av något på en gång sexigt och besvärligt.

Konsthistoriskt tillhör Prince den så kallade ’Pictures Generation’, som var känd för att 'stjäla' befintliga bilder. Genom att göra det, undergräver Prince tanken att en konstnär alltid kommer att ha något igenkännbart, en stil som binder samman de olika grupperna av verk.

Prince är en tvetydig figur och hans stil varierar. Bara detta bidrar ibland till intrycket av hans verk som svåråtkomliga – som något som flyter omkring utan författare. Trots det kretsar alla Princes verk kring identitet, vilket gör hans bildvärld till ett porträtt av det sena 1900-talet.

Louisiana Butik

Louisianas butik är en av världens ledande museibutiker med sin stora samling dansk och skandinavisk design. Här finner du ett stort och varierande utbud av nya och klassiska produkter: design, interiör, affischer, böcker och kläder med mera. Alla intäkter från Louisianas butik går direkt till att stötta museets aktiviteter.

Hitta hit

Hitta hit med tåg

Louisiana ligger i Humlebæk. Kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Köp biljett i vår biljettkassa vid utresa.

www.louisiana.dk

Hitta hit med bil

Louisiana ligger i Humlebæk, ca 1 mil från Helsingör med bil. Det finns parkeringsmöjligheter utanför museet.

Adress
Gl Strandvej 13 
3050 Humlebæk
Danmark

www.louisiana.dk

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.