TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Permenenta utställningar, temporära utställningar, intressant butik, park och beläget vid havet - Louisiana har allt. Besök populära Louisiana och få rabatt när du reser med oss! 

Gå in 4 & betala för 3 på inträde mot uppvisande av giltig färjebiljett tom 31/12.

Eller kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Den här biljetten köps i vår biljettkassa vid utresa.

Öppet Louisiana 
tisdag–fredag 11.00-22.00.
lördag-söndag 11.00-18.00.

Boka resa

Ett perfekt utflyktsmål

Louisiana är alltid värt ett besök, både för sina permanenta utställningar och de spännande tillfälliga utställningarna. Hit kan man åka ofta och få olika upplevelser. Det ligger vacker beläget vid havet och parken i sig är värt ett besök.

Det finns aktiviteter även för de minsta. På söndagarna är det söndagsverkstad där barnen själva kan agera konstnärer och lära sig om utställningarna.

Besök Yayoi Kusamas fantastiska ljusinstallation. Det är ett rum fyllt med ljuskällor, speglar och vatten som kittlar dina sinnen. En verkligt häftig upplevelse! 

Se alla aktuella utställningar här

Sommaren på Louisiana

 

Louisiana är ett perfekt ställe att besöka under hela året, oavsett årstid. Se de många olika utställningarna och njut av utsikten och tystnaden i skulpturparken. I caféet serveras god mat och mysig fika på den vackra och stora terrassen. 

barn

Louisiana för barnen

Besök Louisiana och låt barnen släppa loss i Børnehuset där det finns flera olika aktiviteter som håller barnens kreativitet vid liv.

Några av aktiviteterna som pågår i Barnhuset är att barnen låts inspireras av konstnären Sonia Delaunay, som var både målare och designer med fokus på starka färger och färgkontraster i sina verk. De får också prova sig fram på både ritverkstad och byggverkstad inspirerad av den brittiske arkitekten Peter Cook och hans färgglada vilda teckningar. 
Andra konstverk som barnen får skapa är inspirerade av Louisianas pågående utställningar och även Louisiana som museum och park. Exempelvis får barnen forma sin egen skulptur i lera efter en inspirationstur i museets egen skulpturpark. Detta och mycket mer erbjuds i Louisianas Barnhuset.

Aktiviteterna är alla på något sätt kopplade till de utställningar som pågår just nu, eller som visades under förra året.
Det är fritt inträde till hela Louisiana för barn upp till 18 år. Barnhuset är öppet tis-sön kl. 11-18. 

utstallningar

Utställningar 2022

Så länge solen varar - Alex Da Corte

17 maj - 23 oktober 2022

En stor blå fågel har landat på Calder-terrassen. Denna storskaliga, färgglada skulptur "Så länge solen varar" står som ett smakprov på den amerikanska konstnären Alex Da Cortes utställning inne i museet och är ett kraftfullt uttalande i sig.

De tre skulpturerna av Alexander Calder är bland de mest ikoniska verken i museets park, men ett stort, nytt verk av Alex Da Corte kommer tillfälligt att ta platsen för Calders ikoniska kinetiska verk Little Janey-Wayney.

Den nya 26 fot höga skulpturen kombinerar Calders ikoniska och graciösa stil med en tyngre bas, inspirerad av massproducerade leksakssatser som kan sättas ihop på olika sätt utan verktyg. På en halvmåne med en stege sitter en blå version av Big Bird, den älskade karaktären från den amerikanska barn-tv-serien Sesame Street.

Skulpturen är från 2021, där Alex Da Corte blev inbjuden att skapa en platsspecifik installation för The Roof Garden of the MET i New York. Det är det nionde i raden av platsspecifika uppdrag för uteplatsen.

När Alex Da Corte besökte museets tak i New York innan han började arbeta med projektet, slogs Alex Da Corte av den blå himlens enorma kraft - och det blev viktigt för honom att vad han än skapade för denna webbplats måste vara "till tjänst" himmelen.

"Så länge solen varar" är ett utmärkt exempel på hur Alex Da Corte skickligt smälter samman olika delar av hög- och lågkultur i ett universum av ljusa färger, förklädnader och humor - fastän han förblir trogen ett underliggande allvar. På så sätt fungerar verket som en lysande introduktion till konstnären och hans praktik, som avslöjas fullt ut i specialutställningen på Louisiana, som pågår just nu.

Nya verk i samlingen

30 november 2021 – 11 september 2022

Från 2016 och fram till nu har Louisiana kunnat lägga till nästan 200 nya verk till museets samling. Från Marina Abramović, Louise Bourgeois och Shara Lucas till Mariko Mori, Sarah Sze och Eduardo Terrazas. Från videoverk och teckningar till monumentala målningar och slående installationer. En storskalig presentation av nya verk, förvärvade av och donerade till Louisiana under de senaste fem åren.


Detta har varit möjligt tack vare ett oerhört generöst stöd från inte minst Augustinusstiftelsen och Nya Carlsbergsstiftelsen samt Museumfonden och Louisianastiftelsen. Sådant stöd är avgörande när det gäller att vårda och främja samlingen och göra det möjligt för Louisiana att bevara sin position som ett samtida museum med internationellt rykte.

Forensic architechture – witnesses

20 maj – 23 oktober

Den femte utställningen Louisianas serie The Architect’s Studio presenterar Forensic Architecture, en tvärvetenskaplig forskningsbyrå, baserad på Goldsmiths, University of London. Forensic Architecture arbetar i skärningspunkten mellan arkitektur, juridik, journalistik, mänskliga rättigheter och miljö och utreder konflikter och brott runt om i världen.

Forensic Architecture ägnar sig åt att lösa brott mot civila, bland annat genom att analysera arkitektur och landskap utifrån idén och medvetenheten om att inte bara människor utan all materia har ett minne, och att allt minne är kopplat till rumslig perception. Avsikten är att bygga modeller för att se på världen, deras arbete är långt ifrån den vanliga arkitekturen.

Virtuella utrymmen
Forensic använder arkitektoniska metoder och metoder för att avslöja och samla bevis och vittnesmål om brott. I samarbete med gräsrotsaktivister, internationella icke-statliga organisationer och medieorganisationer, utför det rättsmedicinska teamet utredningar på uppdrag av människor som drabbats av politiska konflikter, polisbrutalitet, gränsregimer och miljövåld.

I vidaste möjliga bemärkelse använder Forensic Architecture arkitektoniska verktyg och metoder för att utföra rumslig och arkitektonisk analys av särskilda incidenter. Genom att visualisera och rendera i 3D, rekonstruerar de inte bara ett utrymme utan dokumenterar också vad som hände i det.

Deras syfte är att belysa händelser och ge vittnen, mänskliga eller materiella, en chans att bli hörda.

Dorothy Iannone

25 maj – 11 september

I sex decennier har Dorothy Iannone utvecklat och odlat ett bildspråk som är episkt och intensivt personligt. Baserat på sitt eget liv och en mängd historiska referenser hyllar hon fri kärlek, extas och det både njutbara och andliga mötet mellan älskare.


Frihet, fri kärlek, frigjord sexualitet och den extatiska föreningen med den andra är centrala teman i Dorothy Iannones självbiografiska och erotiska bilder. Sedan 1960-talet har konstnären (född 1933) utvecklat ett färgstarkt, dekorativt bildspråk som utspelar sig i målningar, teckningar, böcker, videoskulpturer med mera.

Ofta har hennes verk en nära likhet med grafiska romaner. Handskrivna texter och bilder samverkar för att berätta historien, rakt ut och med humor investerad i verbala och visuella detaljer.

Från antik till hennes eget liv
Dorothy Iannones personliga erfarenheter och kärlekshistorier utgör en väsentlig råvara för verken. Men de självbiografiska skildringarna bygger på en solid grund av mytologiska och historiska skildringar av relationer och kön, kärlek, sex och extas. Här hämtar Iannone referenser från antiken, isländska sagor, kristendom och barock till indisk tantra, världslitteratur och filmhistoria.

Dorothy Iannone föddes i USA 1933 men har bott och arbetat i Europa sedan 1967. Sedan 1976 har hon varit baserad i Berlin.

Alex Da Corte

14 juli – 8 januari 2023

Den hittills största utställningen i Europa där den unga internationella konstnären Alex Da Corte bjuder på en överväldigande visuell upplevelse. Han arbetar med målning, skulptur, installation och video, ofta förklädd i sina filmer och tar sig an ikoniska figurer som Popeye eller Frihetsgudinnan.


Den amerikanske konstnären Alex Da Corte (f. 1980) erövrar utrymmen med färg i skärningspunkten mellan design och visuell kultur. Louisianas utställning blir den första djupgående presentationen av konstnärens verk i Europa. Här möter man både tidiga och helt nya verk i en totalt överväldigande scenografi, skapad av konstnären, med specialdesignade golv, färgglada väggar, neonljus och karaktäristiska dofter – det blir som att kliva in i en parallell verklighet.

I utställningen presenteras ett antal av Da Cortes stora filminstallationer, som innehåller referenser till en uppsjö av populärkulturella fenomen som rapparen Eminem och The Muppets. Dessutom visas ett antal skulpturala verk, målningar och teckningar för att ge en fullständig överblick över Da Cortes konstnärliga praktik.

Popkonst på droger
Alex Da Cortes verk är tydligt förankrade i traditionell amerikansk konst och kultur. Han tycks blanda popkonsten och dess undersökning av populärkulturens ytor – som utövas av Warhol och Lichtenstien – med en egen skarp och satirisk existentialism. Verken besitter ofta en dubbelhet av anmärkningsvärd dysterhet och sorg och samtidigt något väldigt enkelt, lekfullt och lätt.

Da Cortes verk kopplar vår känsla av jag, av en identitet, till vår konsumtionskultur – från filmerna vi tittar på, till föremålen vi köper, ger och slänger. Med detta binder han en sorts existentiell tyngd till de direkt oskyldiga i att till exempel se The Muppet Show. I Da Cortes värld är vi alla ett slags missfoster, en summa av delar sammanfogade av det vi omger oss med och konsumerar.

Rubber Pencil Devil
Louisianas nyförvärv, Rubber Pencil Devil, som kommer att stå i centrum för utställningen, är ett av Da Cortes mästerverk. Verket består av en två timmar och fyrtio minuter lång film (sammansatt av 57 kortfilmer) och en visningsmiljö som fungerar som en poetisk förlängning av filmen med skulpturala möbler och en matta som liknar en fotbollsplan.

Da Corte har handbyggt unika scenografier för var och en av de 57 filmerna – en vanlig tour de force. Trots att han arbetat med digital video är hans tillvägagångssätt, därför karakteristiskt för honom, mycket analogt. Filmerna refererar till amerikanska barn-tv-klassiker, som Mr Rogers, De sju dvärgarna från Snövit och Bart Simpson. Konstnären spelar många av dessa karaktärer själv i full make-up, hans framförande är både humoristisk och lekfull i tonen, samtidigt som filmens tempo har saktats ner, vilket ger en känsla av både melankoli och utanförskap.

TYSKLAND PÅ 1920-TALET – NEUE SACHLICHKEIT

14 oktober – 19 februari 2023

Willkommen, Bienvenue, Välkommen! Den banbrytande fotografen August Sander tar dig på en svepande resa genom det brusande och explosiva 1920-talet i Weimarrepubliken. Central scen, den betydande rörelsen av "Neue Sachlichkeit" och dess sobra realism – allt från det hårda och satiriska till det knivskarpa, nästan kliniska.


Kriser och turbulens, men också en period av vild och våldsam konstnärlig innovation. Efter första världskriget upplevde det tyska samhället under Weimarrepubliken (1918–1933) år av djup fattigdom och politisk oro, men också en kortvarig uppblomstring av demokrati och en stark frihetskultur. Perioden, som fick ett abrupt slut med nazisternas maktövertagande 1933, präglades av både euforiskt skapande och en ständig känsla av förestående upplösning. Ett ”bräckligt” tillstånd som översattes i ett rikt och varierat kulturliv.

Moderna tider
Louisianas storskaliga höstutställning tar upp hela södra flygeln och blandar måleri, teckning, fotografi, arkitektur, design, film, teater, litteratur och musik. Här kommer tematiska kapitel att fokusera på tidens betydande konstnärliga strömning "Neue Sachlichkeit" (Ny objektivitet). I ett samhälle präglat av stora omvälvningar och motstridiga krafter försökte Neue Sachlichkeit-konstnärerna fånga det moderna vardagslivet och skildra vanliga människors liv och handlingar på ett realistiskt och nyktert sätt – rensat från all känslighet och ofta på ett medvetet förvrängt sätt.

Kriser och dekadens
Stadsliv, modern, funktionalistisk arkitektur, industrialisering och tekniska framsteg är utbredda motiv för tidens konstnärer, men också dåtidens livliga nöjesliv med nattklubbar, kabaréer, sexuell frigörelse, promiskuitet och prostitution. Samtidigt ses samhällskritiska skildringar av arbetarklassens hårda levnadsvillkor, kvinnors nya roll och överklassens dekadenta livsstil. Allt detta är teman som utställningen vecklar ut över konsten och med hjälp av ett omfattande historiskt dokumentationsmaterial.

August Sander – Fånga den moderna världen
Ett stort urval av den tyske fotografen August Sanders (1876–1964) livsverk "Menschen des 20. Jahrhunderts" (Människan på 1900-talet) kommer att utgöra en sorts utställning i utställningen. Sander inledde detta projekt 1919 med en ambition att skapa encyklopedisk och jämförande dokumentation.

August Sander porträtterade både framstående och anonyma tyskar från alla delar av samhället i en enkel och saklig bildstil som exemplifierar särpräglade ’typer’ för att samtidigt låta individen träda i karaktär. Den monumentala bildatlasen bestående av över 600 svartvita fotografier i sin helhet utgör ett unikt grupporträtt av det tyska samhället under Weimarrepubliken och står som en klassiker i europeisk konst- och fotohistoria.

Louisiana Butik

Louisianas butik är en av världens ledande museibutiker med sin stora samling dansk och skandinavisk design. Här finner du ett stort och varierande utbud av nya och klassiska produkter: design, interiör, affischer, böcker och kläder med mera. Alla intäkter från Louisianas butik går direkt till att stötta museets aktiviteter.

Hitta hit

Hitta hit med tåg

Louisiana ligger i Humlebæk. Kombinera inträde, båt och tåg på samma biljett. Köp biljett i vår biljettkassa vid utresa.

www.louisiana.dk/

Hitta hit med bil

Louisiana ligger i Humlebæk, ca 1 mil från Helsingör med bil. Det finns parkeringsmöjligheter utanför museet.

Adress
Gl Strandvej 13 
3050 Humlebæk
Danmark

www.louisiana.dk

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.