TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Dyk ner i det underjordiska museet till en värld av sjöfartsberättelser. Få 20% rabatt när du reser med oss!

20% rabatt mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör, nköpt hos Forsea. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 5 pers/biljett. Rabatten kan inte kombineras med andra rabatter.

Boka resa

Följ med på äventyr

Upptäck ett av de mest omtalade och spektakulära nya museum i Danmark just nu. Dyk ner i det underjordiska museet till en värld av sjöfartsberättelser utställda i stämningsfulla och dramatiska scenografier.

 Se öppettider och priser


Det finns massor av aktiviteter för barn från 3 till 12 år. På DRÖMSKEPPET – Museets 400 kvadratmeter stora lekuniversum – kan man springa runt, betrakta, röra vid saker och uppleva det maritima livet inifrån och ut. Man kan krypa in i maskinrummet, lasta och lossa, sätta igång maskintelegrafen och koppla av i skeppskojen.

Gör en insats i sjömansverkstan
I verkstan finns det massor av möjligheter att lära sig mer om sjöfarten. Här kan man göra sitt eget drömskepp och olika saker med rep och segel. Gå på upptäcktsfärd i studiesamlingen och känn på maritima originalföremål, sjung sjömanskaraoke och klä ut dig till kapten eller eldare och ta en selfie. Man kan också lära sig olika maritima uttryck och hitta på egna.

Förutom utställningarna rymmer museet kafé och museumsbutik.

Ny specialutställning: Haenyeo - Havets kvinnor

Haenyeo är havets kvinnor. En mer än tusen år gammal sydkoreansk tradition, där kvinnorna fritt dyker efter djur och växter, och lever i symbios med havet, vågorna och stormarna. I specialutställningen "HAENYEO - Women of the sea" berättar M/S Maritime Museum historien om de kvinnliga fridykarna på ön Jeju utanför Sydkoreas kust genom foton, filmer och föremål. En tradition byggd på enhet, disciplin, hållbart fiske och en shamanistisk religion som dyrkar havets gudar. Ett samhälle där kvinnorna försörjer familjen, medan männen tar hand om barnen och hemmet, och en kultur som är så ovanlig att den tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

I utställningen står publiken ansikte mot ansikte med 26 stora porträttbilder av de kvinnliga dykarna på väg upp från havet efter en hård och farlig dags arbete under vattnet. Sliten och trött, men klar i ögonen. De flesta av kvinnorna är ml. 60 - 80 år gammal, men stark. Fram till 1500-talet dök även männen på ön, men efter hand tog kvinnorna över. Kvinnorna försörjer familjen, medan männen tar hand om barnen och hemmet: "Männen frös för mycket för att dyka utan kostym. Kvinnor frös också, men vi höll ut", säger en av kvinnorna i utställningen, Jeong- Ja Kim, som är 86 år och haenyeo.

I haenyeo-kulturen är det viktigt att leva i harmoni med naturen. Det finns strikta regler för vilka djur och växter som får skördas och när. Kvinnorna dyker utan användning av syrgasflaskor, harpuner eller andra moderna hjälpmedel och har istället utvecklat en speciell andningsteknik för att kunna vistas under vattnet längre. Allt för att kunna fiska skonsamt, undvika rovdrift av naturens resurser och säkerställa mat åt kommande generationer. Det är en av anledningarna till att utställningen visas på M/S.

Harmoni, gemenskap och hållbarhet

"Maritim historia handlar om människans relation till havet. Det handlar ofta om att bemästra eller exploatera havet, men haenyeo - kulturen visar ett annat sätt att leva med havet - med harmoni, gemenskap och hållbarhet som ledstjärna. Vi tycker att detta är inspirerande i en tid då vi alla måste lära oss att hantera naturen på ett mer skonsamt sätt.Det blir också museets första utställning med kvinnor som huvudpersoner, men inte den sista.På M/S arbetar vi med att utöka sjöfartshistorien och ständigt ta med nya infallsvinklar och röster, säger Sarah Giersing, utställningsansvarig på M/S Museum for Maritime Affairs.

Genom generationer har kvinnorna byggt upp en stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går i arv och flickorna tränas för det hårda dyklivet i tidig ålder. Mycket tyder på att kulturens framtid är hotad eftersom öns unga kvinnor väljer andra yrken eller åker till fastlandet för att studera. Specialutställningen skapades på initiativ av Minjeong Ko, som bor i Sverige och är barnbarn till en haenyeo.
Det är fotografen Hyung S. Kim som har följt och fotograferat kvinnorna. Utställningen visar också den koreanska dokumentären "Breathing Underwater", där kvinnorna själva berättar om sin historia, gemenskap och andlighet. Besökare på utställningen kommer också att få möjlighet att framföra önskningar till havsgudinnan som dykkvinnorna i Jeju alltid har gjort.

Utställningen är producerad av Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg och pågår till 3 september 2023. Foton: Hyung S. Kim

Läs mer om utställningen på museets egen hemsida.

Ta båten från Helsingborg till Helsingör. 

Adress

M / S Sjöfartsmuseet
Ny Kronborgvej 1
3000 Helsingør

Se öppettider och priser

Hitta hit

Museet för Søfart ligger ca 15 minuters promenad längs med hamnen från färjan.

Parkering
Kör ni med bil hit finns det en parkeringsplats som ligger på hörnet av Nordhavnsvej/ Kronborgvej. Från parkeringen tar det cirka 10 minuter att komma till museet. 

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.