TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Besök Roskilde Domkyrka som med sina spiror strävar mot himlen och bär historien om arkitekturens utveckling och kungars liv och död. Kyrkan har i 1000 år haft en betydande plats både i landskapet och i Danmarks historia, först som huvudkyrka i Danmarks mäktigaste biskopssäte, sedan som kunglig gravkyrka. Få 30% rabatt på inträdet när du reser med oss!

30% rabatt på inträdet mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör, inköpt hos Forsea. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 5 pers/biljett. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter.

Boka resa

Kungliga gravar och världsarv

Monarkins historia är en guldgruva av dramatisk dansk historia, av blodiga strider, epidemier, högförräderi, svartsjukedrama och konspirationer, men också kärlek. Möt 40 kungar och drottningar i Danmarks kungliga gravkyrka, hör draken skrika, dyk ner i mörka kryptor och finn frid under de höga valven. Domkyrkans arkitektur är en resa genom tiden och detta har tagit upp den på UNESCO:s världsarvslista. Kritamålningar, kungliga gravar, konst och arkitektur berättar kungarnas, kyrkans och Danmarks historia.

Utforska domkyrkan

Roskilde domkyrka var och är fortfarande ett av de viktigaste monumenten i Danmark. Domkyrkan är den första gotiska tegelkatedralen i Skandinavien, och du kan uppleva utvecklingen av europeisk arkitektur under 800 år – på ett och samma ställe. Utöver det har den 1 000 års historia bakom sig och 40 danska kungar och drottningar ligger begravda i kyrkans kapell och kryptor. Det är också i Roskilde domkyrka som Helhesten spökar, den gröna draken yttrar sitt dödsvrål och där djävulen Tutivillus håller ett öga på om du är sen.

 

Domkyrkemuseet

Se en exakt kopia av Margaret I:s guldklänningar i katedralens samling, eller se hur katedralen har utvecklats sedan 1100-talet.

Kollektionen hittar du i galleriet på plan 1. Museet är öppet under hela kyrkans ordinarie öppettider. Du kommer upp till läktaren från Drottningens trappa på södra sidan av kyrkan. Från galleriet kan du även se hela kyrkorummet från ovan, samt uppleva Absalonbågen som förbinder Domkyrkan med den gula herrgården.

 

Samlingen tar dig genom katedralens långa historia. Här kan du läsa om hur den katolska kyrkan var organiserad och hur kyrkans konstruktion har utvecklats. Här finns också de små resterna av kyrkans unika målade glas från fönster som förstördes i en brand 1441, samt en video som visar arbetet med Bjørn Nørgaards gravsten för H.M. Margrethe 2., som är uppsatt i Skt. Birgittes kapell.

Arkitektoniskt mästerverk

Domkyrkan är ett av Danmarks absoluta arkitektoniska mästerverk. Roskilde domkyrka finns med på UNESCO:s världsarvslista eftersom kyrkans varierande arkitektur berättar om europeisk arkitekturs utveckling under 800 år och samtidigt är ett av de tidigaste exemplen på en större tegelkyrkobyggnad. Domkyrkan byggdes för att släppa in det gudomliga ljuset och samtidigt visa kungarnas prakt och kraft i det monumentala bygget, som inte finns någon annanstans i världen.

 

Idag står kyrkan som ett gotiskt mästerverk, men många fler stilar har tillkommit med tiden med hjälp av de bästa danska arkitekterna som C.E. Harsdorff, C.F.Hansen och Inger och Johannes Exner. Roskilde domkyrka, Danmarks mest betydelsefulla kyrkobyggnad, både i ett arkitektoniskt sammanhang och som ett historiskt monument, då kyrkan speglar Danmarks historia från medeltiden till våra dagar. Roskilde domkyrka har utsetts av UNESCO som ett världsarv av två skäl, som båda är baserade på arkitekturen.

Höjdpunkter du inte vill missa

Katedralen är full av historia och konst: stora kungliga gravmonument, unik arkitektur, vackert dekorerade kapell, fresker och mycket mer. Det kan vara svårt att se allt på en gång därför har Roskilde domkyrka valt ut 7 höjdpunkter du inte vill missa.

Läs mer

Hitta hit

Roskilde Domkirke
Domkirkestræde 10
4000 Roskilde

 

Generella öppettider

Det är en bra idé att titta i deras kalender innan besöket, då domkyrkan kan vara stängd på grund av kyrklig verksamhet.

oktober – april
Måndag-lördag: 10.00-16.00
Söndag: 13.00-16.00

maj och september
Måndag-lördag: 10.00-17.00
Söndag: 13.00-16.00

juni – augusti
Måndag-lördag: 10.00-18.00
Söndag: 13.00-16.00

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.