Välkommen till ForSea Cook along med våra duktiga kockar från färjorna Aurora och Tycho Brahe. 

Recept för en trevlig kväll med god mat

I gott sällskap

Skapa en läcker tre-rätters meny eller välj en eller flera av rätterna som du och dina gäster kommer njuta av. Vi har sammansatt en meny, som får smaklökarna att dansa samtidigt som du inte behöver stå ensam i köket och laga mat i timmar medan dina gäster får underhålla sig själva.

För varje rätt har vi förberett en utskriftsvänlig inköpslista, redogjort för vilka redskap du kommer behöva samt skrivit ett utförligt recept. Allt för att underlätta din matlagning. Vi har också tagit fram förslag på vilka viner som passar riktigt bra till både förrätten och varmrätten.

Ta fram allting. Skölj, rensa och hacka allt som behövs så att du är väl förberedd. Häll upp ett glas vin och tryck på play-knappen. Michael och Henrik guidar dig igenom förrätt, varmrätt och dessert för att du ska kunna servera den läckraste tre-rätters middagen dina gäster smakat. Alla recept är beräknade för fyra personer.

Ni kan också välja att tillaga rätterna tillsammans, som en del av kvällens underhållning. Smaklig spis!  

Vitvinskokta musslor med asiatisk twist.

Stekt torskrygg med fänkålssallad och klassisk Hollandaise.

Gino, en svensk fruktklassiker.

forratt

Förrätt – Vitvinskokta musslor med asiatisk twist

Vitvinskokta musslor med asiatisk twist

Moules Marinières, vinkokta hållbart fångade musslor på vårt vis, är bland det läckraste det sydfranska köket har att bjuda på. Du lagar enkelt denna festmåltid med smak av orienten genom att låta musslorna dra i torrt vitt vin med vitlök, schalottenlök, chili, apelsin, örter och självklart KRAV-märkt grädde. Servera med frasig baguette och ett krispigt och blommigt Sauvignon Blanc från huset Butienverwachting i Sydafrika.

Recept

Tillagningstid: 20 minuter.

Ingredienser
4 personer
2 kg hela färska blåmusslor
½ flaska vitt vin
2,5 dl vispgrädde
50 g färsk dill
60 g färsk bladpersilja
ev. färsk körvel
100 g schalottenlök
½ färsk röd chili
1 vitlöksklyfta
30 g ingefära
1 apelsin
1 citron
1 dl kallpressad rapsolja
1 baguette (om du inte vill baka själv)

Vinrekommendationer
Selected Wines – The winery of good hope, Chenin Blanc (till musslorna).
Selected Wines - Buitenverwachting, Sauvignon Blanc (att dricka till).

Köksutrustning
Skärbräda, örtkniv, grönsakskniv, rivjärn, citruspress, skål, en kastrull (5 liter) och en slev. Eventuellt. gummihandskar.

Gör så här
Sätt på ugnen för att värma baguetten. Om du har bakat enligt vårt recept måste brödet gräddas i ca. 10–12 min i 250 grader tills brödet är gyllenbrunt.
Häll alla musslor i diskhon och skrubba dem väl för att ta bort allt grus. Ta bort ”skägget” på musslan med en kniv. Oftast tas de flesta bort i förväg.

Tillagning av gremolata
• Skölj örterna och ta bladen av stjälkarna. Hacka fint.
• Ta bort fröna från den röda chilin och hacka fint. Använd gummihandskar vid behov.
• Skala ingefära och riv fint. Skala och hacka vitlök.
• Riv skalet av citron och apelsin. Undvik att få med det vita köttet under skalet.
• Blanda alla ingredienser till gremolata i en skål.

Tillagning av musslorna
Kom ihåg att sätta brödet i ugnen så att det blir varmt. Ställ eventuellt in de djupa tallrikarna i ugnen en liten stund så att de blir ljumna.
• Sätt spisplattan på medelvärme så att pannan värms upp ordentligt.
• Skala och hacka schalottenlök.
• Pressa saften från den skalade apelsinen och ställ åt sidan.
• Häll rapsolja i pannan och värm upp.
• Fräs schalottenlök så att den blir blank (inte brun).
• Tillsätt musslorna och rör om, så schalottenlök sprids över musslorna.
• Tillsätt gremolata, lite salt och peppar och rör om.
• Häll vitt vin och apelsinsaften över musslorna och låt koka under lock i ca. 4–6 minuter. Skaka pannan några gånger under tillagningen.
• Tillsätt vispgrädde och koka upp.
• Musslorna är klara när de har öppnats.
• Krydda med salt och peppar. Servera musslorna i de djupa tallrikarna tillsammans med det spröda ljumna brödet som är skuret i skivor.

Hembakad surdegsbaguette

Här kommer ett recept på en riktigt god surdegsbaguette för den som är sugen på hembakat bröd till musslorna.

Ingredienser
Ca 1,5 dl ljummet vatten
150 g vanligt vetemjöl
150 g Manitoba mjöl
3 g torrjäst
10 g salt
1 dl surdeg (kan köpas i matvarubutik)

Köksutrustning
Skål, mixer eller handblandare, köksvåg, decilitermått, kökshandduk, pensel, skarp kniv och lite olja.

Gör så här
• Lös upp jäst i ljummet vattnet.
• Tillsätt salt och båda mjölsorterna.
• Arbeta degen med en degkrok i ca. 10 min på låg hastighet.
• Tillsätt sedan 1 dl surdeg och låt det arbetas i ytterligare 10 minuter.
• Låt degen stå täckt under en bakduk i 40 minuter i rumstemperatur.
• Ta upp degen på bordet och blanda i lite olja.
• Forma degen till en 40 cm lång baguette. Kom ihåg! Överarbeta inte degen om du vill ha ett luftigt bröd.
• Skär brödet fyra gånger på topparna med en liten kniv.
• Låt brödet jäsa ytterligare 30–40 min.
• Pensla brödet med lite vatten och strö över lite vetemjöl.
• Brödet bakas vid 250 grader i ca. 10–12 min. Knacka lätt på brödets botten. Låter det ihåligt är brödet klart.

varmratt

Varmrätt – Stekt torskrygg med fänkålssallad och klassisk Hollandaise

Stekt torskrygg med fänkålssallad och klassisk Hollandaise

Bjud på lyxig och lättlagad huvudrätt med MSC-certifierad torskrygg, klassisk hollandaise och en fräsch fänkålssallad med närodlade polkabetor och spenat. Hollandaisesås är inte bara en oumbärlig njutning tillsammans med fänkål och stekt torsk. Det är också en av det franska kökets fem grundsåser och representerar de så kallade emulsionssåserna. Ett smörigt äventyr som balanseras med en elegant syra. Ett klassiskt mästerverk i en modern tappning helt enkelt. Till detta serveras ett Chardonnay från vinhuset Hartenberg med inslag av tropiska frukter, vanilj och rostade mandlar. Vinet har toner av integrerad ek med underbyggd frisk syra.

Tillagningstid: 30 minuter.

Ingredienser
4 personer
800 g färsk torskrygg (frusen torskrygg går också bra)
6 äggulor
500 g smör
1 citron
2 lime
200–300 g färsk babyspenat
300 g fänkål
1 äpple
100 g polkabetor
100 g schalottenlök
10–20 g rödbetor
2 msk flytande honung
1 dl kallpressad olivolja
1 dl kallpressad rapsolja
4 msk vitvinsvinäger
3 g svarta sesamfrö
Salt & peppar
Dill, bladpersilja, rödbetsgroddar och färska blommor eller skogsyra till garnityr.

Vinrekommendation
Selected Wines - Hartenberg, Chardonnay.

Köksutrustning
Stor stekpanna, 2 skålar (ca 2 liter), skärbrädor, bra vassa knivar, mandolinjärn, durkslag, visp (eventuellt elektrisk), eventuellt en skål eller form till torsken, bakplåtspapper, plastfilm, kökshandduk. Eventuellt. gummihandskar.

Gör så här
Förbered Hollandaisesåsen. Separera äggulor och lägg i en kastrull. Tillsätt saften av en halv citron, 2 msk vitvinsvinäger samt salt och peppar. Låt det stå i rumstemperatur. Lägg smöret i en annan kastrull och låt det smälta under lock på låg värme.
Förbered fisken. Använd eventuellt gummihandskar och lägg en bit bakplåtspapper på skärbrädan så att du undviker för mycket fisklukt efteråt. Skär fiskstycket i fyra lika stora bitar och krydda med salt och peppar. Placera plastfilmen över och kyl tills det är dags att steka.

Tillagning av fänkålssallad och garnityr
• Skölj spenaten och låt den droppa av i ett durkslag. Skär av toppen på betorna och riv dem i fina skivor på mandolinjärnet. Lägg några skivor i kallt vatten.
• Skala löken. Skölj och rengör fänkål och äpple. Skär äpplet i fyra båtar och ta bort kärnhuset. Skär lök, fänkål och äpplen i remsor på mandolinjärnet. Blanda i en skål. Pressa saften från ½ citron över och tillsätt olivolja, honung, salt och peppar. Vänd det hela i skålen och låt det stå och dra. Häll av vattnet från rödbetorna och vänd dem med hackade örter och de ätbara blommorna i en skål.

Tillagning av torskrygg
• Sätt spisplattan på hög värme så att pannan värms upp ordentligt. Häll i rapsolja och värm upp. Stek skinnsidan av fisken först i ca. 4 minuter. Undvik att röra vid fiskbitarna, då de kan bli porösa.
• Vänd bitarna och strö över salt och peppar.
• Stek ytterligare 3–4 minuter.
• Skär av ändarna på limefrukterna och dela dem på mitten. Stek dem i pannan.
• Ta bort pannan från värmen och låt fisken stå och dra. Täck inte över fisken eftersom skinnet värmer och bitarna behöver inte stekas ytterligare.

Tips! Använd vid behov en stektermometer. Fisken ska ha en innertemperatur på 58 grader. Börja gärna med hollandaisesås när fisken vänds.

Tillagning av Hollandaise
• Sätt spisplattan på låg värme.
• Vispa upp äggulorna.
• Sätt pannan på spisen och vispa vidare i form av en åtta. Kastrullen får inte bli för varm, då börjar äggen koka (vid ca. 65 grader). Se till att vispa i hela kastrullen, så att det inte bildas några kakor. Vispa tills det börjar ”dra i vispen” och massan är blank och fin.
• Tillsätt sedan smöret lite åt gången medan du vispar väl. Såsen ska bli tjockare och tjockare. Krydda med salt och peppar. Tillsätt saften av en halv citron, 2 msk vitvinsvinäger, salt och peppar.
• Låt det stå kvar på eftervärmen.

Tips! Ha en våt kökshandduk bredvid hällen så att pannan snabbt kan svalna. Om såsen börjar separera sig kan lite vatten hällas längs kanten på pannan under omrörning, så såsen samlas igen.

Montering
Lägg en bas av spenat på tallrikarna och lägg betorna ovanpå. Lägg en handfull fänkålssallad på toppen. Lägg försiktigt en bit torsk ovanpå, med skinnsidan upp, toppa med lite rapsolja och garnera med garnityren. Häll Hollandaisesås längs sidan av tallriken, tillsätt en halv lime och strö över svarta sesamfrön.

dessert

Dessert – Gino

Gino, en svensk fruktklassiker

Recept på Gino, enkelt och så gott till efterrätt! En klassisk dessert från restaurang PA & Co på Riddargatan i Stockholm. Skiva kiwi, banan och jordgubbar, garnera med riven, vit choklad och gratinera i ugnen eller bränn av med en gasbrännare. Servera med ekologisk vaniljglass. Perfekt som avslut på en helgmiddag.

Tillagningstid: 15 minuter.

Ingredienser
4 personer
2 bananer
2 kiwi
Hallon
Jordgubbar
4 msk blandade små bär (tex lingon eller blåbär)
2 passionsfrukter
2 äpple
200 g vit choklad
Vaniljglass
Ev. ätliga blommor eller skogssyra som garnityr
Välj gärna frukt och bär efter säsong.

Köksutrustning
Skärbräda, skarpa knivar, rivjärn. Eventuellt en liten gasbrännare/crème brûlée-brännare.

Gör så här
Sätt ugnen på 225-250 grader grill om du vill tillaga desserten i ugnen.

Tillagning av Gino
• Skölj all frukt väl och ta bort blad, stjälkar, skal och kärnor.
• Skär frukten i läckra bitar som t.ex. filéer, båtar, skivor eller kuber.
• Lägg frukten direkt i fyra ugnssäkra formar eller djupa tallrikar. Tänk gärna på att lägga frukten så att det blir ett trevligt färgspel.
• Riv chokladen över frukten och smält chokladen försiktigt med gasbrännaren. Om du använder ugnen tar det ca 5–6 minuter - håll ett öga, så att chokladen inte bränns.
• Lägg en skopa glass ovanpå frukten och dekorera med de ätbara blommorna.

Serveras direkt.

Personuppgiftslagen ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med personuppgiftslagen. Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till skicka målinriktade erbjudanden till dig.