TrA.Subject

TrA.Announcement

Din rabatt

Gavnø Go Fly är ett givet utflyktsmål för hela familjen. Få 20% rabatt när du reser med oss!

20% rabatt på inträde och på Gavnø Go Fly mot uppvisande av giltig färjebiljett Helsingborg-Helsingör. Rabatten gäller för antalet pers. på biljetten, dock max 7 pers/biljett. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter. 

Öppettider för både slott och park: 9 april till 23 oktober 2022.

Boka resa

Ett givet utflyktsmål för hela familjen

Klätterparken Gavnø Go Fly är med sina högt belägna hinderbanor ett spännande och givet utflyktsmål för hela familjen. Kombinera trädtoppsklättringen med en promenad genom Gavnø Slottspark och avsluta en härlig dag med färskbryggd öl från Slottsbryggeriet.


Gavnø Slot bjuder på fantastisk historia, vackra kammare, Nordeuropas största privata målerisamling samt blomsterpark med nya upplevelser under hela säsongen. Missa inte Sjörövarlekplatsen för de minsta eller goda frukosten i Café Tulipanen.

För aktuella utställningar, öppettider och priser www.gavnoe.dk

Slottets utställning

Gå på upptäcktsfärd på det äventyrliga rokokoslottet och upplev bland annat 8 nyrestaurerade rum, som baronessan ligger bakom.

Gavnø slott framträder idag som ett riktigt rokokoslott tack vare Otto Tagesen greve Thott, som tog över slottet 1737. Det var greven Thott som fulländade både slottets interiör och den stora målerisamlingen. Hans stora intresse var att samla på böcker, möbler, tavlor och gods i sann rokokoanda. Tack vare hans stora hobby kan han titulera sig som en av 1700-talets mest lärda och kompetenta statsman i Danmark. Det var även greve Thotts verk som lade grunden till Det Kongelige Bibliotek som finns kvar än idag.


Slottet visar upp fina exemplar av stilar inom arkitektur, möbler och måleri från 15-, 16-, 17- och 1800-talet, bland annat med gotik, renässans, barock och rokoko.

8 av sovrummen har nyligen blivit restaurerade och för dig tillbaka till tiden då kungar och drottningar nyttjade dessa rum. I ett av rummen finns även italienskt stuckaturtak, den stora franska Bacchara-ljuskronan och golv med breda plankor av pommersk furu, som alla är original.

Slottets målerisamling

Gavnø slott huserar Nordeuropas största privata målerisamling med cirka 1000 målningar, däribland Danmarks största porträttsamling. Den imponerande samlingen innefattar ett brett utbud av Europas målerikonst från 16-, 17-, och 1800-talet. Här finns även Nordens äldsta bevarade porträtt, målat cirka 1460. Porträtten föreställer olika personer från hela världen, där historiska målningar och porträtt av det svenska kungahuset ingår. En guide med historiska beskrivningar kan beställas vid biljettförsäljningen.

Slottsparken

Upplev en av Danmarks mest kända och kanske vackraste trädgård, som alltid visar säsongens finaste blommor och lökplantor i full blom. Slottsparken bjuder på hänförande blommor under hela säsongen som anpassas efter årstid. Några av de växter som lyfts är Tulpanfestivalen, Liljefestivalen, Sakura Allén samt Rosenträdgården.

Förkovra dig med en mängd rhododendronbäddar, tusentals pioner i många varianter, romantiska rosor och vackra dahlior från maj till september. Var med om fantastiska blomsterupplevelser under hela säsongen. Den historiska slottsparken är uppdelad i trädgårdsutrymmen, som förändras under hela säsongen i takt med att säsongens växter blommar. En palett av färger, dofter och formationer inspirerar och väcker njutning hos alla som älskar blommor och natur.

För barnen

Gavnø slott är inte endast för vuxna. Det finns en hel drös att göra för både de yngre och de äventyrslystna. Besök den barnvänliga trätoppsbanan med utmaningar och linbanor för alla åldrar på Gavnø Go Fly. Det finns även ett sjörövarland där barnen kan släppa loss. En fin naturlekplats för de minsta med sjörövartema. I fjärilshuset får du uppleva exotiska fjärilar som flyger fritt i det tropiska klimatet. I parken väntar också bergsgetterna på att besökare ska komma förbi och hälsa. Låt barnen träffa de söta afrikanska bergsgetterna och deras ungar. Getterna ser fram emot att få bli klappade.

Gavnø – Där äventyret börjar!

Gavnø Go Fly bjuder in till många aktiva timmar i de 150-åriga trädkronorna. Här kan ni testa 7 spännande banor, från juniorbanornas roliga och kreativa hinder till de ännu högre banorna som ger riktiga utmaningar. Gavnø Go Fly sätter säkerheten först och är utrustad med världens mest användarvänliga och säkra klättringssystem. 

Danmarks största Tulpanfestival

Under april och maj kan du uppleva grannlandets största och äldsta Tulpanfestival där tusentals vackra lökar stolt visas upp i en hel uppsjö av sorter och färger. De ledande lökodlarna från Nederländerna, England och Danmark visar sina bästa prestationer.

Tulpanfestivalen består av tidiga och sena sorter, så oavsett när du besöker Tulpanfestivalen kommer vackra tulpaner att pryda slottsparken.

Detta evenemang har funnits sedan starten 1957 och är idag fortfarande Danmarks största i sitt slag och är känd utomlands. Varje år i oktober månad sätter slottets trädgårdsmästare tusentals blomsterlökar i jorden. Varje år ställs nya lökar ut och nya formationer av sängar och färgkombinationer skapas i parken. Ingen säsong är den andra lik. Ett urval av de fantastiska tulpanerna på Gavnø kan beställas.

Liljefestivalen

I slutet av juli fram till och med september välkomnar Gavnø Slott dig till att besöka liljefestivalen. Vackra, doftande liljor står på rad och ger ett riktigt mäktigt intryck. Liljorna kommer från världens äldsta trädgårdsplantor.
I den historiska slottsparken upplever du hundratals färgglada och diversifierade liljor, under liljefestivalen. Föreställ dig att du strosar genom det parken, omgiven av underbar arkitektur, färgglada liljor och fantastiska dofter.
Liljor är lökväxter som odlas som perenner i trädgården. När löken väl är på plats gror den troget varje vår för att blomma i mitten av sommaren. Efter blomningen vissnar plantan och samlar ny kraft i löken till nästa vår. Liljesläktet är omfattande med nästan 100 arter fördelade på norra halvklotet. Dessutom finns det tusentals hybrider.

Sakura Allé

En nyhet för 2022 är Sakuraallén. Hela 40 Sakuraträd kommer att utgöra ramen för en vacker allé i den nordligare delen av slottsparken. De japanska körsbärsträden med sina karakteristiska rosa blommor är av samma sort som allén som leder till slottet, men skiljer sig genom att ha vackra blommor i delikata vita nyanser. Sakura betyder ”cherry blossom” och är namnet på de blommor som pryder trädet när det blommar på våren. Sakuraträdets blommor är Japans nationalblomma och är en symbol för förnyelse och hopp. Bladen på blommorna är ätbara och i Japan används de exempelvis i små desserter och i te.

Rosenträdgården

I Rosenträdgården finns väldoftande rosor i många färger. Rosenlabyrinten är en hit för såväl stora som små trädgårdsintresserade.
Från juli till oktober har den romantiska rosenträdgården sin tur i rampljuset. Här kan du njuta av en mängd olika rossorter; inklusive klassiska, nya och historiska sorter, som blommar långt in på hösten. Trädgården består av enskilda trädgårdsutrymmen och större runda rosenbuskar. Det finns också en labyrint byggd uteslutande av rosenbuskar. Bänkar är uppsatta så att du kan njuta av tystnaden och dofterna.

De 6 sinnenas trädgård

Utforska Gavnøs spännande sensoriska trädgård. Dofta, känn, lyssna, se, smaka och utmana din fantasi. Kan du hitta det 6:e sinnet? Trädgården är uppdelad i sex större trädgårdsutrymmen som var och en representerar ett av våra sinnen. Bredvid varje trädgårdsrum finns information som beskriver trädgårdsrummet och ställer roliga frågor till barn och unga. Barn och personer med gångsvårigheter har möjlighet att komma på nära håll med de många olika och spännande växterna, blommorna och buskarna.


Visste du att det finns ljud i många växter? I en större bambu kan man ofta höra ett porlande ljud på utsidan av den höga, vedartade gräsbusken. Bäverasp har fått sitt namn för att löven på trädet rör sig vid minsta bris. Även en vindstilla dag kan löven rassla till med ett skramlande ljud, som härrör från bladens och stjälkarnas form. Besök De 6 sinnenas trädgård för att lära dig mer om hur växter påverkar våra sinnen.

Café Tulipanen

I slottsparken finns det ett café som erbjuder läckra kakor, gott kaffe, juice och kvalitetsöl från Slottsbryggeriet. Tulipanens menyer speglar vad Gavnø har att erbjuda under hela säsongen. Hitta en mysig plats inomhus eller ta plats vid något av caféborden eller bänkar utomhus - perfekt för att koppla av i solen medan du njuter av tystnaden i de historiska och vackra omgivningarna.

Hitta hit

Ta bilen från Helsingör och kör via väg E47 mot Gavnø slott. Resan tar ungefär 1,5 timme. 
Både slottet och parken har öppet i perioden 9 april till 23 oktober 2022.

Läs mer om vad som är aktuellt på Gavnö Slott på deras hemsida.

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.