TrA.Subject

TrA.Announcement

Namnbytet till Öresundslinjen är ett steg för integrationen med Molslinjen. Den satsning som ForSea påbörjat med investeringar i kundupplevelse, serviceutbud och hållbarhet bygger Öresundslinjen vidare på.

Först ut i flottan blir elfärjan Tycho Brahe, som den 4 oktober är tillbaka på överfarten, efter ett planerat varvsuppehåll, med Öresundslinjens ny logo, färger och fräsch interiör. Butiker, caféer och barer har fått nytt liv och ger alla som turar en ny upplevelse. Self service koncept är mer utbyggt för alla bilresenärer som behöver en paus på vägen mellan Sverige och Danmark.

ForSea fick sitt namn 2018, när dåvarande HH Ferries strävade efter att bli regionens mest hållbara transportföretag. För att understryka den ambitionen fick rederiet namnet ForSea.

"ForSea har varit ett starkt varumärke med fokus på hållbarhet och det har varit lockande att behålla det, men efter lite övervägande anser vi att vi bör införlivas i Molslinjens linjestruktur och ForSea blir Öresundslinjen", förklarar Molslinjens CEO, Kristian Durhuus.

Han tillägger att namnbytet också signalerar en mer geografisk koppling till hela Öresundsregionen.

Namnbyten för med sig en del nytt. Upplevelsen av en skön paus mitt på Öresund förändras inte. Här fortsätter färjorna med restauranger, butiker och barer skapa en unik mötesplats, samtidigt som de utgör en flytande bro mellan Sverige och Danmark.

”Vi startar transformationen lugnt och sansat, så det kommer att ta lite tid innan vi kan säga att namnbytet och hela omprofileringen av överfarten är klart. Vi gör det i en takt som våra nästan sju miljoner årliga gäster kan följa med i”, säger Kristian Durhuus.

Förutom färjeöverfarten Öresundslinjen ingår även Molslinjen, Bornholmslinjen, Samsølinjen, Alslinjen, Langelandslinjen och Fanølinjen i samma rederi.

För ytterligare information kontakta Molslinjens PR- og kommunikationschef, Jesper Maack på +45 20 19 62 15 eller mail jma@molslinjen.dk


Helsingborg-Helsingör överfarten är regionens flytande bro bestående av de fem färjorna Aurora, Tycho Brahe, Hamlet, Mercandia IV och Mercandia VIII. Färjorna är miljövänliga och utrustade med katalysatorer. I tillägg till detta är Aurora och Tycho Brahe båda konverterade till batteridrift för en total investeringskostnad om ca MSEK 300. INEA, ett förvaltningsorgan för innovation och nätverk inom EU har stöttat investeringen med ca MSEK 120.


2019 transporterade ForSea 7,0 miljoner passagerare samt 1,3 miljoner personbilar, 440 000 lastbilar och 16 000 bussar. Detta motsvarar 20% av de fordon som passerade över Öresund
1 2019. Överfarten främjar integrationen och tillväxten i Öresundsregionen och drivs av 600 medarbetare som dagligen arbetar för en säker och effektiv förbindelse mellan Sverige och Danmark med målsättning att göra resandet så behagligt som möjligt och med målet att reducera CO2 med 70% jmf med tidigare drift som skedde utan batteridrift. Förbindelsen bidrar därutöver med att skapa omkring 2000 arbeten i regionen. Kristian Durhuus är CEO för ForSea och Molslinjen A/S, som ägs av EQT.

1 Summan av fordon som passerat över Öresundsbron samt via Helsingborg-Helsingör med ForSea.