TrA.Subject

TrA.Announcement

Prova på en stadsvandring på egen hand genom Helsingörs kullerstensgator och gränder och upplev stans 800-åriga brokiga historia.

Kulturpromenaden är markerad med blå prickar och skyltar runtomkring i stan som visar vägen till 20 kulturella sevärdheter i Helsingör, som har anor från medeltiden.

Besök Karmeliterklostret som är en av Nordeuropas mest välbevarade medeltida kloster. Titta närmare på alla vackra köpmans-gårdar som vittnar om Helsingörs storhetstid som satte staden och Kronborg på världskartan och inspirerade Shakespeare till att skriva Hamlet.

Hämta en gratis guidebok om Kulturpromenaden på ett av stans museum. Du kan också ladda ner guiden här. Guiden finns på svenska, danska, engelska och tyska.

Hitta hit

Elsinore Walk
Helsingör Station
Stationspladsen 2
Helsingör

Rabatt när du reser med oss

Reser du med oss, får du 20 % rabatt på inträdet till Kronborg Slott, Museet for Søfart och Öresundsakvariet. Bara visa upp din färjebiljett i entrén.

Hitta den bästa biljetten för dig

Upplev Helsingör till fots

Kulturpromenaden tar dig genom Helsingörs 800-åriga historia. Turen är på cirka 10 000 steg och innefattar 20 kulturella stopp längs vägen. Alla stopp är markerade med karta och kort information om sevärdheten.

På vägen kan du stanna så många gånger du vill och eftersom du själv följer kartan har du möjlighet att påverka tempot. Längs med rutten finns det härliga matställen och caféer för den fikasugna och Helsingörs namnkända sjömanspubar. Är de yngre med finns det också lekplatser längs vägen där både stora och små barn kan leka av sig.

Från början till slut

Första stoppet är Helsingör station. När stationen byggdes 1891 kallades den för ”den vackraste tågstationen i landet” och det kan vi förstå mycket väl. Platsen är än idag den huvudsakliga transporthubben för bussar, färjor och tåg. Utanför stationen står Hamlet och Ophelia redo att välkomna dig. Ps, när du är inne i den äldsta och bäst bevarade delen av stationen får du inte glömma att kika upp i taket. Det är helt fantastiskt!

Sista stoppet enligt kartan är Strandgade 55. Gatan fick från början namnet (strandgatan) för att det låg precis vid stranden med utsikt över strandens vita sanddynor. På nummer 55 finns det ett särskilt vackert hus, som du bara måste se.

Fantastisk historia full av kultur och stormakt

På Elsinore Walk kan du upptäcka det oupptäckta och återupptäcka det upptäckta. Kulturpromenaden är gratis och erbjuds alla turister (och lokalbor), som önskar att bli guidade genom Helsingörs 800 år långa historia.

Du startar turen med att ledas längs med kullerstensgator från tiden då Helsingör var ett litet fiskeläge och då stadens första kyrka byggdes. På vägen kommer du att få smak av storhet och kungamakt, då Öresundstullen för 400 års sedan gjorde Helsingör till en av Europas och Danmarks ledande städer.

Det är också denna period som inspirerat Shakespeare till att skriva sitt mest kända skådespel om den danska prinsen Hamlet på Kronborg. Sist men inte minst blir du guidad genom industrialismen och varvstiden, där du får uppleva Helsingör som den moderna kulturstad i världsklass som staden är känd för idag.

Besök museer på vägen

Längs med vägen får du också möjlighet att dyka djupare under ytan, ner i historien bland alla de olika museer som finns längs med rutten. Självfallet finns det även ställen att pausa på för en fika eller bara för att stanna till och njuta lite extra.

Du kommer inte vara långt från havet under turen och kommer höra havsbrisen göra dig sällskap. Frakt via skepp har varit en betydande del av Helsingörs historia, och du kommer få höra mer om hur staden förvandlats från en industristad till en modern kulturstad i världsklass.

Praktisk information

Rutten är markerad med hjälp av 750 blå prickar som uppstår var femte meter. Prickarna leder dig till nästa stopp, och behöver du svänga visas en blå pil. Alla 20 kulturella stopp på rutten är var och en markerad av en stor fysisk pelare med en karta och information om sevärdheten. Pelaren är också försedd med ett stort runt hål. Det är genom detta hål som kulturhistorien upplevs som bäst.

Både prickarna som finns i staden samt hålet på pelarna är morsetecknet för ”E” som i Elsinore (Helsingör). Det är också en parallell till skepp som leds av de blå prickarna, precis som de gjorde under den maritima tiden – en ack så viktig del av Helsingörs historia.

Nyhetsbrev

Dataskyddsförordningen (GDPR) ForSea Helsingborg AB lagrar dina uppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). Vi sparar dina uppgifter för att kunna ge bättre och mer relevanta erbjudanden. Du kan när du vill skicka en begäran till oss om du vill att dina uppgifter raderas eller om du inte längre vill få e-post med erbjudanden. När du anmäler dig till våra nyhetsbrev samtycker du till att vi sparar dina uppgifter och använder dessa till att skicka erbjudanden till dig. Läs mer på Integritetspolicy.