TrA.Subject

TrA.Announcement

Styrelsen för ForSea AB har utsett Kristian Durhuus till företagets nya VD. Tillträde sker den 15 juni 2020.

Vi är mycket glada över att meddela att Kristian Durhuus tillträder som ny VD för ForSea. Kristian är en skicklig ledare med mer än 25 års relaterad erfarenhet. Från sitt arbete i organisationer som Köpenhamns Flygplats och G4S har han med sig betydelsefull erfarenhet av att driva affärsmässig tillväxt och förbättra upplevelsen för passagerarna”, säger Rasmus Christiansen, styrelseordförande på ForSea AB.

Sedan 2011 har Kristian Durhuus fungerat som operativ chef (COO) för Köpenhamns Flygplats. Innan dess hade Kristian ledande position i en rad större organisationer, däribland LSG Lufthansa Service och G4S. Han har en magisterexamen i Business Economics & International Management från Copenhagen Business School.

Jag gläder mig över att bli en del av ForSea och att anta rollen som VD. Det är med stort intresse jag följt ForSeas resa på senare år och hur verksamheten har kommit att bli en föregångare inom hållbar transport i regionen. Jag ser fram emot att fortsätta driva verksamheten i denna riktning. Det är visserligen en utmanande och osäker tid för hela den europeiska transportsektorn, men jag är övertygad om att ForSea kommer att fortsätta vara en viktig regional aktör i många år framöver”, säger Kristian Durhuus.

Kristian Durhuus efterträder Jens-Ole Hansen, som har fungerat som tillfällig VD för ForSea sedan februari och som nu kommer att fortsätta sitt uppdrag som COO.

Det har varit ett privilegium att få leda ForSea som tillförordnad VD och jag är glad över att det är just Kristian som ansluter till oss. De senaste månaderna har varit en unik och utmanande tid på grund av COVID-19-utbrottet, men jag känner mig väldigt stolt över hur vi har hanterat situationen som ett team över gränserna. Sedan de danska gränsrestriktionerna infördes i mars har ForSea fortsatt att klara upp till 100 avgångar per dag. ForSea är en viktig del av regionens infrastruktur och vi har säkerställt kontinuerlig transport av varor och hundratals dagliga pendlare”, säger Jens-Ole Hansen.

Helsingør-Helsingborg överfarten är regionens flytande bro bestående av de fem färjorna Aurora, Tycho Brahe, Hamlet, Mercandia IV och Mercandia VIII. Färjorna är miljövänliga och utrustade med katalysatorer. I tillägg till detta är Aurora och Tycho Brahe båda konverterade till batteridrift för en total investeringskostnad om ca MSEK 300. INEA, ett förvaltningsorgan för innovation och nätverk inom EU har stöttat investeringen med ca MSEK 120.

2019 transporterade ForSea 7,0 miljoner passagerare samt 1,3 miljoner personbilar, 440 000 lastbilar och 16 000 bussar. Detta motsvarar 20% av de fordon som passerade över Öresund[1] 2019. Överfarten främjar integrationen och tillväxten i Öresundsregionen och drivs av 550 medarbetare som dagligen arbetar för en säker och effektiv förbindelse mellan Sverige och Danmark med målsättning att göra resandet så behaglig som möjligt. Förbindelsen bidrar därutöver med att skapa omkring 2000 arbeten i regionen. Jens-Ole Hansen är CEO för ForSea AB som ägs av investmentbolaget First State Investments.