TrA.Subject

TrA.Announcement

Som ett led i rederiet HH Ferries hållbarhetsresa, drivs färjorna Tycho Brahe och Aurora nu helt och fullt av batteri. Det här gör linjen mellan Helsingborg och Helsingör till världens första högintensiva batteridrivna färjelinje, med avgångar för både privatresande och transportverksamhet var 15:e minut, dygnet runt i alla väder.

För att visa att man menar allvar med satsningen att bli regionens mest hållbara transportföretag, byter rederiet också namn till ForSea.

Banbrytande teknologi laddar snabbt och grönt.

ForSea Ferries har valt att ladda sina batterier med ”grön el”, från icke fossila källor som vind, vatten och sol. Det gör att det inte sker några utsläpp från de två batterifärjorna. Totalt minskas utsläppen därmed med ungefär 65%, då Aurora och Tycho Brahe seglar fler turer än de andra färjorna.

En helautomatisk laserstyrd robotarm pluggar in färjorna för laddning varje gång de är i hamn. Det innebär 5-9 minuters effektiv laddning för en överfart på tjugo minuter, vilket säkerställer att färjorna även i fortsättningen kommer att avgå frekvent och på utsatt tid.

Resan över Öresund är också en resa mot noll-utsläpp.

Sverige har ett långsiktigt klimatmål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045. Det här målet vill färjelinjen nå tidigare än så.

”Vi har bara en planet och en av de saker som vi som rederi kan bidra till för en hållbarare värld är att aktivt värna om havsmiljön”, säger Johan Röstin, CEO på HH Ferries Group. ”Vi har alltid värnat om miljön och levde upp till de senaste utsläppsreglerna redan 2007. Med batteridrivna färjor tar vi ett stort steg framåt för mindre utsläpp, rök och oljud. Och vi tummar inte på effektiviteten. Tack vare banbrytande teknologi och alla duktiga, samkörda medarbetare kommer överfarten även med batteridrift bara ta 20 minuter.”

Gratis provtur för alla som vill uppleva en grönare överfart.

Lördagen den 10 november firar färjelinjen Helsingborg - Helsingör den gröna världsnyheten genom att låta alla som vill provtura gratis. Erbjudandet gäller hela dagen (kl 10-18) och det kommer att finnas festligheter både ombord och i terminalerna på båda sidor om sundet. Kultbandet Torsson och Nick Schröder är några av attraktionerna som underhåller ombord.

Regionen som aldrig sover

Längtan efter och behovet av att färdas över Öresund är förmodligen nästan lika gammalt som människan. Men det som började som en riskabel färd i en enkel stock övergick så småningom i motordrivna färjor – effektiva, punktliga och trygga, men inte helt miljövänliga.

"De två batteridrivna färjorna är första steget i vår hållbarhetsresa för en ännu bättre färjelinje. Vi nöjer oss inte med att modernisera driften av färjorna mellan destinationerna Helsingborg och Helsingör, vi seglar mot 0-utsläpp med ett framtidsfokus på allt vi gör”, säger Johan Röstin. ”För oss är det viktigt att den blå vägen finns kvar för en levande, expansiv region där människor kan mötas och verksamheter växa och må bra. Idag och för generationer efter oss.”

För ytterligare upplysningar: Johan Röstin, CEO ForSea AB, telefon +46 42 18 60 00

Se mer information på www.forsea.se Övrigt pressmaterial kan ses här: www.skyfish.com/p/hhferriesgroup