Köpenhamn är kontrasternas stad. Den brokiga blandningen av människor och butiker gör huvudstaden till ett spännande resmål fullspäckat med färgstarka upplevelser. Gå på loppmarknad ena stunden och på världens finaste restaurang den andra.

Upplevelser

Sevärdheter & attraktioner

Sevärdheter och attraktioner som är lika roliga för stora som små finns det gott om. Tycho Brahe Planetarium Lockar med astronomiska upplevelser, The Mystic Exploratorie är fullt av mystiska fenomen och på Museet för Guiness World Records har världens häftigaste rekord samlats.

På cykel

Köpenhamn är en mycket välkomnande cykelstad. Hyr en cykel och upptäck omgivningarna, eller testa den batteridrivna stadscykeln som dessutom har en touchscreen på styret med inbyggd GPS. 

På kajak

Paddla kajak genom Köpenhamns kanaler - och varför inte hälsa på Den lille Havfrue! Turerna utgår från ön Holmen i Köpenhamns hamn. Paddla runt och se Christiania, det nya Operahuset, Den Sorte Diamant, Köpenhamns häftiga bibliotek och inte minst berömda Nyhavn!

Shoppa & äta

Matupplevelser

Maten i Köpenhamn är ett kapitel för sig och staden har blivit ett av de hetaste resmålen för matintresserade. Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking District är Kødbyen, minst lika krogtätt och hippt som sin amerikanska förlaga. Här finns caféer, gallerior, restauranger inhysta i gamla stallbyggnader och industrilokaler. 

Saluhallen

Torvehallerne, Köpenhamns nya stjärna till saluhall, bjuder på rader av färgsprakande grönsaker, charkuterier och ost. Handlarna är generösa med smakprover så att du kan hitta dina favoriter. I staden finns också Noma, som utsetts till världens bästa restaurang, och många nyöppnade krogar som bland annat uppdaterat de danska smörrebröden.

Shopping

I H&M:s butik & Other Stories finns allt från make-up, hudvård och doft till trendiga kläder, accessoarer och skor (Amagertorv 29). H&M Home med prisvärd heminredning är väl värt ett besök (Amagertorv 23).

Har du den stora plånboken med dig är Illum ett lyxigt köpcenter med både mode och inredning (på Ströget). Spännande gatan Pilestræde ligger parallellt med shoppinggatan Købmagergade med modebutiker, mysiga caféer och drinkar på barer och bodegor.

Här hittar du bl.a. designbutiken Hay, köttrestaurangen Madklubben Steak och 42 Raw som är Köpenhamns första Raw Food-bar. Missa heller inte Naked Pilestræde, butiken med Köpenhamns bästa urval av sneakers för tjejer och Hardware med senaste herrmodet.

Dansk design

Dansk design håller världsklass och det är en upplevelse att besöka alla showrooms som ofta är en mix av galleri och butik. Ta till exempel en sväng inom Designer Zoo med verkstad, design och konsthantverk och 2000 kvm stora GUBI Showroom.

Missa inte heller alla personliga vintagebutiker. Carmen & Fantasio är en av Köpenhamns äldsta och mest populära med mycket inspiration från 1970-1980-tal Gillar du vin, vintage och fransk mat så styr stegen mot Beau Marché, där tre danska syskon uppvuxna i Frankrike har skapat en fransk oas.

En annan butik fylld av franska influenser är Fil de fermed ett stort urval av franska antika möbler, belysning och inredning. Ägaren köper upp kvalitativa loppisfynd i Frankrike och säljer dem vidare i butiken.

Loppmarknader

Alla loppmarknader som under helgerna flyttar ut på gator och torg när solen tittar fram är ett säkert vårtecken i Köpenhamn. Bra marknader finns vid Frederiksberg Rådhus, Israels Plads, Nørrebrogade och Gammel Strand i centrum. Här kan du botanisera bland gamla smycken, vinylplattor och unika antikviteter.

Vesterbro

I Köpenhamn kan du promenera länge i olika kvarter och hitta personliga favoriter bland butiker, caféer och barer. Det gamla arbetarkvarteret, Vesterbro, är idag ett av de hippaste. Här hittar du klädesplaggen som inte alla andra har och kan frossa i allt från vintagefynd till ny dansk design. Kødbyen är en populär del av kvarteret, med många krogar och specialbutiker.